• Informacje na temat:

    ewa gotuje ciasto drożdżowe

Przepisy na temat: ewa gotuje ciasto drożdżowe
  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    Ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie, gdy je odpowietrzymy; żeby jajka podczas gotowania nie pękły i lepiej się obierały, należy je posolić; wstawiona do wody zielenina dłużej zachowa świeżość, gdy do wody dodamy soli - oto niektóre ze sprawdzonych trików babci Ewy.

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Menu gwiazd - mule w mleku kokosowym, sałatka ziemniaczana i tadżin

    Mule w mleku kokosowym, sałatkę ziemniaczaną i tadżin polecają Norbi, Ewa Wachowicz i Ryszard Kotys, znany szerzej, jako Marian Paździoch, sąsiad Ferdynanda Kiepskiego. Na deser "Putinówki" i kawa według Zbigniewa Bońka.

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

  • Jest to bardzo łatwe ciasto drożdżowe , zero wysiłku dużo przyjemności...

  • Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

  • Takie proste, a takie dobre.

  • pyszne i tanie :))

  • pyszne,bardzo szybkie do wykonania

Artykuły na temat: ewa gotuje ciasto drożdżowe
  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ..., cała moja rodzina go uwielbia. Po mazurkach przychodzi czas na pieczenie bab drożdżowych, a na końcu - mięs i pasztetów. Kiedy Ewa Boba mięsi ciasto, w domu nie może być przeciągu, bo drożdże, aby(...) oczyszczenie. Wędliny dają zdrowie i płodność, chrzan - krzepę i siłę fizyczną. Ciasto jest symbolem umiejętności i doskonałości gospodyni, która je upiekła, zaś baranek z cukru - zwyciężającego śmierć...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...w programie Top Chef, autorka książek kulinarnych i gospodyni programu "Ewa gotuje". Kiedy spotykamy się w wielkim rodzinnym gronie, przekrzykujemy się, śpiewamy kolędy, wspominamy, wspólnie oglądamy(...), które są nieważne, a zabrakło nam na te istotne. Te duchowe przygotowania są najważniejsze. Święta to nie jest kwestia zastawionego stołu, tylko kwestia piękna duszy. Dlatego Wigilia jest taka poważna...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Mapa smaków mojego życia

    Jak smakuje miłość? Czym pachnie pierwsza podróż? Mają w głowie obrazy związane z najważniejszymi dla nich momentami, ale przede wszystkim – smaki, które towarzyszyły tym chwilom. Kucharze Anna Starmach, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski rysują kulinarną mapę swojego życia.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Mam przepis na Wielkanoc

    ...gospodyni programu "Ewa gotuje", nie mogliśmy nie zapytać: - Czy kuchnia jest bardziej bezpieczna niż polityka? - Kuchnia przede wszystkim jest smaczniejsza - śmieje się. I dodaje: - Od pierwszej chwili(...) się trafiony. Przez 10 lat byłam jego producentką. Od 5 lat mam swój autorski program "Ewa gotuje". Nic tak nie łączy rodziny jak wspólny obiad - Zamiłowanie do gotowania wyniosłam z rodzinnego...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...