• Informacje na temat:

    ewa gotuje ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami

Przepisy na temat: ewa gotuje ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami
  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza trzeba poprawić sobie humor. Nic tak dobrze nie działa jak kawałek domowego ciasta, tym razem polecam czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami.

  • Ciasto z dwoma rodzajami ciasta.Ciasto z budyniem i owocami, bardzo dobre.

  • Tym razem postawiłam na lekko wytrawne ciasto czekoladowe, w którym intensywnie jest wyczuwalny aromat whisky, a słodka gruszka idealnie kontrastuje z gorzkawym posmakiem czekolady. Oprócz tego, że ciasto jest bardzo smaczne to jeszcze przyciąga wzrok swoim wyglądem. Cały urok zawarty jest w tych małych, wystających ogonkach :-) W wersji dla dzieci rezygnujemy z whisky, dodajemy natomiast aromat migdałowy.

  • Pyszne, wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnymi gruszkami. Jest to mój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe, jest proste i szybkie. Ciasto idealne na każdą okazję i o każdej porze roku.

  • Pyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:) Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :)

  • W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.

  • Szybkie czekoladowe ciasto na niedzielę. Żeby nie było za suche, dodałam gruszki i polałam odrobiną roztopionej czekolady

  • Gruszki nie są zbyt popularne w wypiekach a szkoda, bo jesień zawsze przynosi ich urodzaj:). Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Ten smak przełamuje wierzchnia warstwa bitej śmietany.

Artykuły na temat: ewa gotuje ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami
  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje! Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco Porcje:Tarta o średnicy 26 cmCzas przygotowaniaok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin Składniki:150 g zimnego masła200 g mąki100 g cukru pudru1 żółtko100 g czekolady Lindt Excellence 70 %100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch3 listki żelatyny2 jajka100 ml prosecco75 ml...

  • 12 kwietnia jest zdecydowanie najsłodszym dniem w roku. To właśnie wtedy na całym świecie obchodzi się światowy dzień czekolady. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was zestawienie najsmaczniejszych czekoladowych przepisów. Dzięki nim świętowanie będzie naprawdę słodkie. Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść czekoladę? Okazuje się, że znakomity smak to nie jedyny z jej atutów. Jedzenie gorzkiej czekolady, zawierającej jak najwięcej kakao, już od wielu lat jest zalecane przez dietetyków. Jak...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt200 g orzechów włoskich200 g orzechów makadamia 4 jaja (rozmiar L)154 g cukru7/10 łyżeczki proszku do pieczenia1½ łyżki oleju4-5 czubatych łyżek mąki pszennej Poncz150 ml naturalnego soku gruszkowego Konfitura z gruszek2 kg gruszek (odmiana limonera)100 g brązowego cukru1 łyżeczka tartego cynamonu½ łyżeczki tartego kardamonu Krem do obłożenia200 g śmietany 36%200 g serka mascarpone2 łyżki...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...