• Informacje na temat:

    ewa gotuje ciasto cytrynowe z masa budyniowa

Przepisy na temat: ewa gotuje ciasto cytrynowe z masa budyniowa
  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!

  • Ciasto pieczone specjalnie dla mojej bratanicy - miłośniczki cytryn :-). delikatny biszkopt i orzeźwiająca masa budyniowo - cytrynowa. Placek nie zamula, polecam :-)

  • Smaczne i orzeźwiejace ciasta na upalne dni

  • pyszne ;))

  • Smaczne, szybkie

  • Z prostych i szybkich ciast polecam ciasto cytrynowe. Lekkie i puszyste, o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Oczywiście mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą. Polecam!

  • Ostatnio, chyba za sprawą pogody za oknem zaczęły chodzić za mną cytrusy. Nigdy nie piekłam wcześniej cytrynowego ciasta i uznałam, że najwyższy czas podjąć próbę. Szukałam różnych przepisów, zależało mi na jak najprostszym, który szybko się robi. Chciałam, żeby ciasto nie było suche i miało intensywny cytrynowy aromat.

  • Ciasto jest bardzo dobre i orzeźwiające

  • Babka trójkolorowa z budyniami, bardzo dobra.

Artykuły na temat: ewa gotuje ciasto cytrynowe z masa budyniowa
  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Sernik na kruchym spodzie z solonym karmelem. Kruchy spód100 g mąki pszennej3 szklanki cukru pudru½ łyżeczki proszku do pieczenia60 g zimnego masła1 żółtko Masa serowa225 g białej czekolady700 g dwukrotnie zmielonego twarogu (do wypieków)125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Solony karmel1 szklanka cukru4 łyżki wody8 łyżek śmietany kremówki 36%2 łyżki masładuża szczypta solisolone orzeszki ziemne do smaku Kruchy spódDno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy. Spód:140 g migdałów90 g mąki pszennej120 g cukru pudru120 g masłaszczypta soli1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Masa serowa500 g twarogu sernikowego500 g ricotty600 g kwaśnej śmietany 18%8 jajekskórka starta z 1 pomarańczyaromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii600 g białej czekolady SpódMigdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać...

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...