• Informacje na temat:

    ewa gotuje boczek

Przepisy na temat: ewa gotuje boczek
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    .... Przychodzą obie siostry z mężami i dziećmi. Razem gotujemy, a potem siadamy do stołu i rozmawiamy. Kilka dni temu nasi mężowie wyjechali wspólnie na ryby. Nagle telefon: "Dziewczyny, wracamy, bo tutaj(...) po maśle. Tak jak na przykład dzisiaj. Rano uzgodniłyśmy, że mama zrobi flaczki dla całej rodziny, a ja zrewanżuję się schabowymi roladkami i faworkami na deser. W ich przygotowaniu asystował mi...

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Boczek gotowany

  • Moja rodzina uwielbia ten boczek jako dodatek do jajka przy świątecznym stole wielkanocnym.

  • Wędzony boczek ugotowany z dodatkiem przypraw jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa.

  • Proste łatwe i przyjemne.

  • Przepis wart wypróbowania: "Boczek faszerowany"

  • Pyszne danie dla wymagających...i nie tylko.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczony boczek"

  • Jest proste i tanie można podawać na desce z wędlinami. Jest pyszny.

Artykuły na temat: ewa gotuje boczek
  • Ewa Wachowicz: Lubelskie przepisy

    Tym razem w programie "Ewa gotuje" prowadząca wybierze się z nami na kulinarną wycieczkę. W poszukiwaniu nowych smaków dotrze do Lublina, gdzie spróbuje miejscowego przysmaku - cebularza.

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą jajecznicę - nie dość, że smażoną na słoninie, to przyrządzoną na ognisku.

  • Święta Wielkiej Nocy za pasem, a my wciąż zastanawiamy się, jak zdążyć ze wszystkim na czas. O ile świąteczne porządki możemy zaplanować nieco wcześniej i rozłożyć je na konkretne dni tygodnia, to przygotowanie kulinarnych specjałów zawsze pozostaje zadaniem na ostatnią chwilę. Fot. 123RF/Picsel Warto jednak dokładnie przemyśleć i zaplanować działania, aby nie spędzić połowy świąt w kuchni. Co ułatwi nam świąteczne gotowanie? Przedstawiamy kilka praktycznych porad, jakie warto wprowadzić w...

  • Zjeść jajko czy nie?

    Jeszcze do niedawna miłośnicy jajecznicy z każdej strony byli atakowani informacją o cholesterolowej bombie ukrytej w jajach. Ale czas okazał się dla nich łaskawy i stare mity o szkodliwości - runęły. Jak to z nimi jest, wyjaśnia nasz ekspert - Ewa Kurowska, dietetyk.

  • Lista zakupów, mrożenie niezjedzonych dań i potrawy " na winie" - to najczęściej wspominane przez Was metody na niemarnowanie żywności. Zobaczcie, jakie odpowiedzi nagrodziliśmy w konkursie. Znany kucharz Pascal Brodnicki postanowił podzielić się z nami swoimi sprawdzonymi sposobami, dzięki którym gotuje smaczniej i mądrzej. W swojej książce radzi jak gotować sprytnie, mądrze i smacznie. Osobami, które poznają tajniki kuchni Pascala, są: Pani Ewelina Moje sposoby na nie marnowanie żywności: -...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...beztłuszczową! -Tłuszcz to niezbędny budulec komórek. Wystarczy jeść go mniej i wybierać zdrowy - mówi Ewa Zygmanowska. Dlatego boczek i karkówkę warto zastąpić chudym mięsem drobiowym i rybami, zaś(...) o siebie dbamy. - Na szczęście, coraz głośniej mówi się o tym, że odpowiednie jedzenie pomaga zapobiec wielu chorobom - mówi dietetyczka, Ewa Zygmanowska. - A jeśli już zachorujemy, dobrze dobraną dietą...

  • Przed wyjazdem na wakacje kamperem można przygotować zupy i inne potrawy, a następnie je zawekować. Warto mieć jednak kilka sprawdzonych przepisów pod ręką, by ugotować szybkie i sycące obiady i kolacje, na wypadek, gdyby zabrakło gotowych dań. Oto 3 pomysły na obiad, który bez trudu przygotuje się w kamperze. 1. Chłopski garnek Chłopski garnek to jedno z najsmaczniejszych, polskich dań jednogarnkowych. W garnku podsmaża się boczek lub kiełbasę, a następnie dodaje się pokrojone w kostkę...

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...

  • Jak wyglądają typowe dni autorek książki "Szczypta smaku", czego nie lubią w gotowaniu oraz o tym co najbardziej lubią jeść dowiecie się czytając wywiad. Sebastian Nowak: Na rynku ukazuje się właśnie wasza nowa książka Szczypta smaku. Jesteście również autorkami bardzo dobrze przyjętej Rewolucji na talerzu. Jak myślicie, od czego to zależy, że jedne książki kulinarne przechodzą całkowicie bez echa, a inne stają się bestsellerami?   Olga Kwiecińska: Uważam, że podstawą jest fakt prowadzenia...