• Informacje na temat:

    ewa gotuje babeczki z kremem budyniowym

Przepisy na temat: ewa gotuje babeczki z kremem budyniowym
  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Rozpływają się w ustach...

  • Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.

  • Ciasteczka, które dawniej były nieodzownym elementem na każdym kloszu!

  • Po długim oczekiwaniu (sama nie wiem na co) w końcu kupiłam sobie foremki do tartaletek. Nie byłabym sobą, gdybym od razu ich nie przetestowała. Nie wiedząc jeszcze jakie zrobię do nich nadzienie, uruchomiłam wewnętrznego turbo robota i wzięłam się za pieczenie. Na dzień dobry zrobiłam ok 50 kruchych spodów (proporcje w składnikach podane są na ok 30 szt tartaletek). Gdyby nie zmęczenie, które dało się odczuć o 10 wieczór (w międzyczasie robiłam jeszcze drożdżówki z rabarbarem, które poszły w...

  • Dziś druga odsłona babeczek urodzinowych mojego syna,tym razem zrobiłam z masą budyniową i winogronem.Polecam dla dzieci, smaczna przekąska na urodzinowe przyjęcie :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Budyniowe babeczki"

  • pyszne lekkie ptysie z kremem budyniowym własnej roboty:)

Artykuły na temat: ewa gotuje babeczki z kremem budyniowym
  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami. Ciasto jogurtowe5 jaj1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml jogurtu naturalnego200 ml oleju Nadzienie z jabłek5-6 jabłek½ szklanki cukrusok wyciśnięty z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki agaru Ptysie¼ szklanki wody ¼ szklanki mleka50 g masłaszczypta soli1 łyżeczka...

  • Bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam z dziećmi! Serdecznie zapraszamy wszystkie mamy wraz z dziećmi na warsztaty kulinarne, które odbędą się w środę 11 czerwca w warszawskiej szkole gotowania Little Chef przy ul. Tadeusza Rejtana 15. Rozpoczęcie warsztatów o godzinie 10.00. Przewidywany czas trwania - ok. 4h. W trakcie warsztatów nauczymy się: Jak rozpoznawać dobrej jakości mięso wieprzowe i wędliny, Jakich dodatków w mięsie i wędlinach należy unikać, Jak przyrządzać wspaniałe potrawy z...

  • Świecący, kosmiczny tort, to na pewno marzenie wielu dzieciaków. Jeśli chcesz przygotować niebanalny w smaku i formie wypiek, poznaj przepis Oli. Biszkopt5 jajszczypta soli¾ szklanki cukru2/3 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Połączyć mąki i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, postawić rant (o średnicy 16...

  • Wszystko, co chcesz wiedziec o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu.Pod wplywem listów czytelników zachwyconych "Gotuj z fantazja", ale majacych jeszcze kilka pytan, autorzy zdecydowali sie na napisanie "Gotuj z fantazja 2". Ta oryginalna ksiazka kucharska zawiera ponad 100 przepisów na "ulubione dania z przeszlosci, terazniejszosci i przyszlosci", od przekasek i salat, poprzez zupy, ryby i owoce morza, po cos slodkiego. Przepisy poprzedza tzw. wiedza podstawowa, która pomoze w nauczeniu sie...

  • Pisze książki, prowadzi warsztaty edukacyjne i kulinarne, ale przede wszystkim rozkochuje Polaków w kaszach oraz zdrowym odżywianiu. Co Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze.pl, proponuje i radzi Czytelnikom Smakera? Fot. Maia Sobczak / Mateusz Nasternak Jakie jesienne połączenia smaków poleciłabyś czytelnikom Smaker.pl? Jesień jest ewidentnie przygotowaniem do zimy. To ostatni moment na świeżą śliwkę, pachnącego pomidora czy choćby na grzyby. Z lekkiej, pełnej słońca diety, przenoszę nacisk...