• Informacje na temat:

    estragon

Przepisy na temat: estragon
  • Powidła śliwkowe

    Z imbirem, cynamonem i estragonem...

  • Jest to sposób na nie tylko szybkie przygotowanie ale kurczaka, ale przede wszytskim na pysznego i zdrowego kurczaka:)

  • Opieńki z estragonem

    Składniki: - 1 kg opieniek, - 1 szklanka octu 6 proc., - 1 szklanka wody, - spory korzeń chrzanu, - 3 łyżeczki suszonego estragonu, - 2 listki laurowe, - po 5-8 ziarenek ziela ang., - białej gorczycy i pieprzu, - 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki, - łyżka cukru, łyżka soli Przygotowanie: Grzyby oczyścić, trzonki skrócić, umyć, obgotować w lekko osolonym wrzątku (5-6 minut...

  • Danie chyba lepiej pachnie niż smakuje:) Oczywiście to żart, ale estragon i cytryna tworzą magię:)

  • Halibut w ziołach

    Dekorować świeżym estragonem.

  • Bardzo szybka,prosta i orzeźwiająca sałatka :)

  • Halibut w ziołach

    Dekorować świeżym estragonem.

  • Super smaczna i zdrowa sałatka do potraw.

  • Schab po chińsku - przysłała Małgośka

    ...1,2 kg schabu; 2 łyżki sosu sojowego; 3 papryki czerwone; 1 kapusta pekińska; sól; pieprz; curry; cynamon; estragon...

  • Delikatne mięso w słodko - aromatycznym sosie, podane z zacierkami z tartych ziemniaków i mizerią. Królewski obiad! Moje niejadki nie wymieniły jednego zdania przy obiedzie, a nawet go pochwaliły! Cud Pański!

Artykuły na temat: estragon
  • Powidła śliwkowe z estragonem

    ...z cytryny, imbir, estragon, cynamon i cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier się rozpuścił.  4. Masę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj przez 25 minut w temperaturze 150°C. Zobacz także:

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Estragon na stany zapalne

    ... Substancje zawarte w tym zielu działają antybakteryjnie i grzybobójczo, dlatego gdy dokuczają ci afty, ból gardła, masz stan zapalny jamy ustnej lub dziąseł - zacznij od przejrzenia półki z przyprawami. Ciepły napar z estragonu (łyżeczka na szklankę wrzątku) to świetna płukanka do gardła i jamy ustnej. Pamiętaj też o doprawianiu ziołem ciężkostrawnych dań: łagodzi ono wzdęcia, refluks...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Sałatka z czerwonych owoców z dodatkiem estragonu i bazylii

    Zagotować wodę. Do gotującej się wody wsypać cukier i dodać na pół przekrojoną laskę wanilii. Jak cukier się rozpuści, zdjąć syrop z ognia i pozostawić do ochłodzenia a następnie wstawić, na co najmniej trzy godziny, do lodówki. Truskawki przekroić na pół. Dodać pozostałe owoce i zalać je syropem. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Delikatnie wymieszać. Pokroić na cienkie paski bazylię i estragon...

  • Na pewno nieraz zdarzyło wam się kupić zioła w doniczce w supermarkecie. Piękne, świeże i zielone roślinki po kilku dniach marniały i usychały. Czy można je uratować? Fot. ©123RF/PICSEL Jak wygląda masowa produkcja ziół doniczkowych? Już od momentu zasiania, rośliny są trzymane w optymalnych, cieplarnianych warunkach. Palety z nasionami są ustawianie w specjalnych komorach, które mają za zadanie przyśpieszyć proces kiełkowania roślin. W takich komorach panuje wysoka wilgotność powietrza, bo...

  • ...i estragon. Owoce wraz z syropem nałożyć do miseczek. Posypać ziołami. Należy podawać od razu. Smacznego!              

  • Lipiec i sierpień to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, które zimą przypomną nam o smakach lata. Oto lista tych, które cieszyły się wśród was największą popularnością. Fot. 123RF/Picsel Marynowane warzywa są pyszną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zapiekanek, kanapek. Do słoików można dodawać różne przyprawy, liście wiśni lub winorośli, co sprawi, że każdy słoik będzie miał niepowtarzalny smak. Jak zamarynować warzywa? Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w nieduże kawałki,...

  • Sałatka z czerwonych owoców z dodatkiem estragonu i bazylii

    Zagotować wodę. Do gotującej się wody wsypać cukier i dodać na pół przekrojoną laskę wanilii. Jak cukier się rozpuści, zdjąć syrop z ognia i pozostawić do ochłodzenia a następnie wstawić, na co najmniej trzy godziny, do lodówki. Truskawki przekroić na pół. Dodać pozostałe owoce i zalać je syropem. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Delikatnie wymieszać. Pokroić na cienkie paski bazylię i estragon...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. W jaki sposób możemy ograniczyć ten składnik w naszej codziennej diecie? Fot. 123RF/Picsel Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak...

Zdjęcia na temat: estragon
Wideo na temat: estragon