• Informacje na temat:

    esencjonalny rosół

Przepisy na temat: esencjonalny rosół
  • Oryginalny, domowy rosół z kurczaka

    Esencjonalny, aromatyczny i złoty czyli domowy rosół z kurczaka, uwielbiany przez wszystkich Polaków. Król i podstawa wielu zup, zastrzyk energii dla chorych, danie na każdą okazję.

  • Sprawdzony przepis na "Esencjonalny bulion wołowy z kluseczkami z kaszy"

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • W zimowe, mroźne dni, nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy jak rosół. Pyszny, esencjonalny, pachnący lubczykiem z nutą ostrości pieprzu. Prawda, ze na sama myśl o nim robi się cieplej? No, to do dzieła, gotujmy!

  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    Zupa pho to wietnamski rosół dla ducha. Jednak Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej zachęca, żeby jeść ją latem, nie zimą. Bo jak wiele dań kuchni orientalnej, zupa pho, w przeciwieństwie do naszego babcinego rosołu, ma właściwości wychładzające.

  • Prawdziwy, klasyczny rosół drobiowy jest łatwy do przygotowania, należy gotować go powoli, z dbałością o jakość użytych do przygotowania produktów, wtedy rosół będzie klarowny, aromatyczny i delikatny w smaku.

  • Rosół, który postawi na nogi!

    Zupa pho, czyli bardzo esencjonalny, wietnamski rosół, który doda sił po sylwestrowych szaleństwach. Pachnący imbirem, anyżem i goździkami. Dość pracochłonny, ale jego smak zrekompensuje trudy. I postawi na nogi!

  • Nawet papież Franciszek, choć przecież nie polak, po coniedzielnej audiencji życzy zgromadzonym smacznego rosołu. Czyli... integrujmy się, bracia i siostry :) Na zimę proponuję esencjonalny konkret z wkładką pożywnej wołowiny.

  • Wypróbowany przepis na "Rosół z pierogami"

  • Proponuję dziś przepis na moją wersję rosołu na golonce indyczej z mocą warzyw, pyszny, aromatyczny - król polskich zup. Serdecznie polecam :-)

Artykuły na temat: esencjonalny rosół
  • Rosół nie dla wszystkich

    Nasze prababcie podawały go na rozgrzewkę lub osłabionym chorobą domownikom dla wzmocnienia. Esencjonalny, gorący rosół, obowiązkowo z żółtymi oczkami tłuszczu uważały za najlepsze lekarstwo. Miały rację, ale tylko częściowo.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • ...prawdziwej kury,  z warzywami... czesc zjemy od razu a reszte odparowuje silnie by rosol byl jak najbardziej esencjonalny i wlewam do woreczkow jak na lod... zamrazam... w tych paczkach. Gdy gotuje zupe...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    ...przed obraniem muszą być porządnie umyte.  Wszystkie resztki, jakie zostają po obieraniu warzyw, wkładaj do woreczka i zamrażaj. Gdy worek się zapełni, ugotuj z nich esencjonalny bulion (gotować trzeba...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    .... Na rozgrzewającą kolację proponujemy pyszny i pożywny, rosół drobiowy w nieco odmienionej wersji - z dodatkiem zawijasów makaronowych. Zupa z dodatkiem paseczków włoszczyzny, podsmażanych z zielonym(...) ugotujemy esencjonalny wywar z dodatkiem włoszczyzny i groszku. Potem posiekany szpinak mieszamy z jajkiem i doprawiamy nasz farsz Przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY . Następnie z jajek...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

Wideo na temat: esencjonalny rosół
  • Sekrety kuchni polskiej reprezentacji

    - Na śniadanie nie może zabraknąć owsianki robionej na płatkach ryżowych lub jaglanych z mlekiem kokosowym i dodatkami. Jeśli chodzi o obiad, to zawsze jest mocny, esencjonalny rosół, do tego podajemy makaron bezglutenowy, chude mięsa, grilowana pierś z kurczaka, perlicy, cielęcina, czy filet z białej ryby. Z kolei posiłek najbliżej meczu to bataty, ryż czerwony czy kasza gryczana, ewentualnie