• Informacje na temat:

    elastyczne ciasto na pierogi

Przepisy na temat: elastyczne ciasto na pierogi
  • Sztuka lepienia pierogów

    Jak prawidłowo przygotować pierogi na wigilijny wieczór?

  • Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

  • Pierogi z twarogiem i jagodami

    Sposób przygotowania Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę - zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.   Sposób przygotowania(...) i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia - ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Świąteczne pierogi ze szpinakiem

    Sposób przygotowania Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. Wykonanie farszu: Szpinak posiekać(...), dodać szpinak, doprawić do smaku. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia...

  • Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego...

  • Pierogi z serkiem wiejskim

    ...wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.  2.  Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.  3.  Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.  4.  Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym...

  • Dodanie tego składnika sprawi, ze ciasto będzie mięciutkie i elastyczne. Przepis stary i sprawdzony.

  • Pierogi z dorszem i kapustą

    ...z ciepłym mlekiem, 5 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zaczyn, olej, 1 jajko i szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę.  2. Filety umyj, pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Przypraw je solą i pieprzem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj. Z placka powycinaj krążki...

  • Jedno z moich ulubionych ciast na pierogi. Ciasto bardzo elastyczne, fajnie i miękko się wałkuję. Pierogi zlepiają się idealnie i co najważniejsze nie pękają podczas gotowania. Ciasto idealne na pierogi o każdej parze roku nie tylko na te świąteczne.

Artykuły na temat: elastyczne ciasto na pierogi
  • Pierogi z buraczkami

    ...niego jajka. Dodaj szczyptę soli i wyrób elastyczne ciasto, dolewając stopniowo sok z buraków. Cienko je rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nałóż masę buraczaną i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 minut, a następnie odcedź. Pierogi podawaj na ciepło, posypane listkami bazylii. Zobacz także:

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Pierogi z truskawkami

    ...do środka. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Umyj i oczyść z szypułek truskawki. Jeśli są bardzo duże, przekrój na pół. Odłóż je na chwilę na sito, aby dobrze(...) zadanie, możesz oprószyć ciasto odrobiną mąki (ale nie przesadź z ilością - nadmiar mąki sprawia, że ciasto staje się twarde). Gotowe pierogi przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschły. W dużym...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    ...kapustę. Dopraw solą  i pieprzem, smaż ok. 2 minut.  5. Przygotuj ciasto. Mąkę  przesiej na stolnicę. Dodaj  żółtko i stopniowo wlewaj bardzo ciepłą wodę. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto.  6. Podziel je na trzy części.  Rozwałkuj cienko ciasto.  7. Wykrawaj kółka szklanką. Na środku każdego nałóż  łyżeczką porcję nadzienia.  Ciasto złóż na pół i sklej brzegi. 8. Pierogi wrzucaj na...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pierogi z mięsem i kaszą

    Do przesianej mąki dodaj ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju. Mieszając powoli dolewaj wodę (ok. 1 szklanka), regulując gęstość ciasta. Powinno być ono gładkie, elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeśli(...) przestudzoną cebulę, kaszę, jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Nałóż farsz i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Z okazji 10. urodzin Smakera prezentujemy wam najpopularniejsze przepisy na ten przysmak. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym....

  • Pierogi z kapustą i mięsem

    ...  Do mąki wbij jajko, dodaj 1/2 szklanki wody i trochę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Kapustę odciśnij i posiekaj, zalej wodą, wsyp przyprawy. Następnie gotuj do miękkości. Cebule podsmaż na oleju i dodaj kapustę. Przypraw i dołóż zmielone mięso. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka, wypełnij farszem i zlep. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną na...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...