• Informacje na temat:

    elastyczna masa do dekoracji

Przepisy na temat: elastyczna masa do dekoracji
  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.

  • Beza szwajcarska jest świetna do dekoracji. Ma sztywną konsystencję, nie spływa, do tego bardzo łatwo na niej pracować. Przy odrobinie wprawy można wyczarować na torcie prawdziwe cuda - do tego nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Na pewnym etapie przygotowania potrafi naprawdę podnieść nam ciśnienie poza skalę - ale jest to normalny etap jej produkcji :)) Proporcje podane w przepisie wystarczyły mi na swobodne udekorowanie tortu z 4 blatów o średnicy 18 cm.

  • Słodko-kwaśne pychotki

    ...cukru pudru sól Nadzienie: 50 dag białego tłustego twarogu 3/4 szkl. obranych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji 1 jajko 5-6 łyżek płynnego miodu 1/2 łyżeczki(...) wodę i olej. Jeśli masa jest twarda, dolej odrobinę wody, by ciasto było elastyczne. 2. Twaróg utrzyj z jajkiem, połową miodu i esencją waniliową. Owoce umyj i osusz. Połącz z twarogiem. Ciasto cienko...

  • Tuńczykowa z szalotkami

    Składniki: 40 dag mąki 200 ml ciepłej wody 2 dag świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy albo oleju 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 szalotki 30 dag gęstej kwaśnej śmietany 15 dag żółtego sera 1 ząbek czosnku kilka dużych czarnych oliwek sól grubo mielony czarny pieprz suszone zioła prowansalskie listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: 1. Drożdże rozetrzyj...

  • Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!

  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Masa serowa: 300g twarogu 4 łyżki cukru pudru 14 śliwek kalifornijskich Ciasto drożdżowe: 320g mąki 120 ml mleka 5g drożdży instant 50 g cukru 40 g masła 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta 3 łyżki migdałów do dekoracji ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. W misie miksera (ewentualnie...

  • Polecam przepis na mase do wafli. Dostałam go dawno temu. Jest łatwy w przygotowaniu.

  • Anioł w koszulce

    Z truskawkami.

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

Artykuły na temat: elastyczna masa do dekoracji
  • Kolacja dla dwojga

    ...torebki, zawiń, odłóż na około 10 min. Potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 2 łyżki papryki odłóż do dekoracji. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryczkę chili, mieszając smaż ok(...) przekrój na pół i pozostaw do dekoracji. ¾ ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Pozostały kawałek potnij w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz na sitku. Kilka paluszków krabowych odłóż do dekoracji...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Domowe drożdżówki

    ...g mąki, 40 g cukru pudru, 40 g masła oraz jajko do posmarowania, marmolada i migdały do dekoracji. Przygotowanie: Z drożdży, cukru pudru i letniego mleka robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Baby drożdżowe

    ..., sparzone i osuszone rodzynki i miąższ z wanilii (część bakalii odkładamy do dekoracji). Do żółtek z bakaliami dodajemy podrośnięty zaczyn i, dosypując resztę mąki, wyrabiamy kilka minut, po czym, nie...

  • Szykujesz wykwintne przyjęcie? Nie masz pomysłu na dekoracje potraw, drinków, stołu? Książka Łukasza Szewczyka i Piotra Wasika 'Sekrety dekoracji' poprowadzi Cię krok po kroku przez nie tak trudną, jak mogłoby się wydawać naukę dekoracji. Carving to tajlandzka sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która staje się coraz bardziej popularna. Carvingiem może zająć się każdy, wystarczy trochę cierpliwości, szczypta optymizmu i dobry przewodnik... Książka 'Sekrety dekoracji z warzyw i owoców'...

  • Czas zacząć dyniowe szaleństwo!

    ...; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/4 łyżeczki mielonych goździków; 1/2 łyżeczki soli; kilka listków melisy do dekoracji. Z mąki, masła, cukru, soli, żółtek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Schłodzić...

  • To dobrze wszystkim znane powiedzenie w dniu św. Walentego nabiera zupełnie innego znaczenia - za sprawą afrodyzjaków. Powiemy Wam jakie potrawy przygotować na romantyczną kolacje w dniu zakochanych aby zaostrzyć apetyt i rozbudzić zmysły. Fot. 123RF/Picsel Pobierz za darmo 69 pomysłów na Walentynki >>Najbardziej na zmysły oddziałują ostrygi (swoim kształtem przypominają kobiece narządy płciowe), które wzmagają pożądanie, powodują wzrost poziomu hormonów płciowych. Jeśli tylko wasz ukochany...

  • Pieróg obfitości

    ...ugotowane w mundurkach, 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, 1 surowe jajko, sól, czarny pieprz, kolorowy pieprz, majeranek - suszony oraz świeży do dekoracji. Opłukaną soczewicę zalej gorącą wodą, osól i gotuj...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...