• Informacje na temat:

    ekologiczna sałata

Przepisy na temat: ekologiczna sałata
  • Wyrafinowany wege-pasztet

    "Gdy go piekę, w całym domu unoszą się takie aromaty, jakbym przygotowywała najbardziej wyrafinowaną potrawę świata" - tak swój pasztet zachwala Agnieszka Maciąg. Modelka przygotowuje go m.in. z pieczonych marchewek, pietruszki i selera oraz przypraw - curry i kurkumy.

  • sałata

  • Najbardziej rzymska kuchnia

    ...drugiej stronie dzielnicy Monti mieści się Mia Market (Via Panisperna, 225; 39-06-4782-4611; miamarket.blogspot.com) - kawiarnia ekologiczna i sklep z żywnością, która pochodzi wyłącznie z Lacjum. Torte...

  • bardzo łatwe do zrobienia. i bardzo zdrowe.

  • Pyszna przeróbka znanego przepisu.

  • Tania szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa

  • Sałata lodowa+ feta, do obiadu, ale ze skrzydełkami z grilla tez pyszna, polecam.

  • ta sałata może być dodatkiem do obiadu albo lekki, samodzielnym daniem

  • Smaczna, na zimę, szybka, ciekawa, ładna

  • Inna sałata na zimę.

Artykuły na temat: ekologiczna sałata
  • Sałata, królowa wiosennych warzyw

    Choć można ją kupić przez cały rok, większości z nas kojarzy się z wiosną. Nic dziwnego! Zielone liście jako pierwsze pojawiają się w ogrodzie. I właśnie te są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Sałata(...) z toksyn, beta-karotenu dbającego o zdrową skórę, witaminy E opóźniającej starzenie oraz witaminy K, odpowiadającej za prawidłowe krzepnięcie krwi. Sałata ma też sporo potasu, który pomaga obniżyć...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Owoce i warzywa z balkonu. Jak to zrobić

    To się musi udać! Na ogródek nadaje się balkon słoneczny i możliwie oddalony od ruchliwej ulicy (aby rośliny nie chłonęły zanieczyszczeń). Wybierz odpowiednie gatunki. Dobre będą te, które mają krótki okres wegetacji i nie rozrastają się za mocno (ważne, jeśli balkon jest mały), np.: pomidory koktajlowe, ogórki, papryka, sałata, rzodkiewka, seler naciowy, zioła, truskawki. Zgromadź...

  • Kontrola Inspekcji Handlowej przyniosła zaskakujące wyniki: aż ok. 20 proc. ekologicznych produktów nie spełniało wymogów dotyczących tego typu żywności. Które produkty są naprawdę ekologiczne?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Kiedy kupujemy żywność z certyfikatami mówiącymi, że jest ona ekologiczna, powinniśmy mieć pewność, że co najmniej 95 proc. składników danego produktu jest pozyskana naturalnymi metodami, bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych oraz bez GMO (roślin modyfikowanych...

  • Wolność na talerzu

    ...pytań: łosoś dziki czy hodowlany, z jakich wód pochodzi, czy ma certyfikat? A sałata: ekologiczna czy z giełdy? Czy na pewno nie była wcześniej myta i trzymana w plastikowej torebce, bo jeśli tak, to(...) bazie kapusty, tylko sałata dębowa eko, żadnych odstępstw. - Pacjentki z tym problemem robią wszystko na 120 procent. Skrupulatnie prowadzą dzienniczek, w którym zapisują każdą rzecz, którą zjadły...

  • Jak przywitać wiosnę? Najlepiej korzystając z jej darów, czyli świeżych rzodkiewek, pomidorów, ogórków i sałat. Nadchodzące dni to czas nowalijek, a my mamy kilka propozycji... Fot. 123RF/Picsel Rzodkiew na sałacie Niezwykle prosta sałatka, na którą czekamy z utęsknieniem przez całą zimę. Świeża sałata, świeży szczypiorek i oczywiście świeża rzodkiew, czyli wiosna na talerzu. Dodatkowo rzodkiewka to warzywo doskonale wpływające na nasze włosy - a to dzięki witaminom z grupy B oraz kwasowi...

  • Dieta Magdy Stużyńskiej

    ..., owoc; 2. śniadanie: serek wiejski, łyżeczka dżemu; obiad: ryba z łyżką oliwy, ryż brązowy; kolacja: grillowany filet z kurczaka, sałata.

  • Menu wielkanocne w wersji ekologicznej? Czy to może się udać? Jak połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami eko? - Kiedy z przyczyn zdrowotnych podjęłam decyzję o prowadzeniu ekologicznej kuchni, byłam przekonana, że żywność bio jest droga i niesmaczna, a przygotowanie świąt w stylu eko to karkołomny wyczyn - mówi Patrycja, która od pięciu lat prowadzi swój dom zgodnie z zasadami ochrony środowiska. - Tymczasem wcale nie jest to takie trudne. Kuchnia bio i ekologiczny dom to coś, co polecam...

  • Trujące nowalijki?

    Świeża rzodkiewka, pomidor, ogórek i sałata to dodatki, bez których nie wyobrażamy sobie wiosennej kanapki. Choć budzą ogólnie entuzjazm, warto się jednak zastanowić, czy sięgać po nie już teraz, a może poczekać jeszcze miesiąc? - Warzywa, które pojawiają się z początkiem wiosny, zwykle uprawiane są szklarniowo - dietetyk Anna Jelonek.  Jak podkreśla, "właściwie prowadzona uprawa szklarniowa nie...

  • Na wiosnę aż chce się jeść bujne, zachęcające i kolorowe nowalijki. Czy jest to jednak dobry pomysł? Czy nowalijki nam szkodzą?      Fot. 123RF.COM/PICSEL Nowalijki to pierwsze warzywa, które możemy zjeść świeże po zimie. Pochodzą one zarówno ze szklarni, jak i ze zwykłych upraw, ale najczęściej wczesną wiosną spotykamy warzywa szklarniowe. Zwykłe uprawy nie przetrwałyby zdarzających się jeszcze w kwietniu przymrozków przygruntowych. Często też wydaje nam się, że kupujemy polskie nowalijki,...