• Informacje na temat:

    egipskie koszery

Przepisy na temat: egipskie koszery
Artykuły na temat: egipskie koszery
  • Święto chrześcijan, żydów i... pogan

    .... Korzenie w Szawuot 50 dni po święcie Pesach, upamiętniającym wyjście Żydów z niewoli egipskiej, rozpoczyna się Święto Tygodni ( Hag ha-Szawuot). Szawuot jest świętem upamiętniającym nadanie żydom...

  • Cornillon i ma upamiętniać ostatnią wieczerzę. Procesja z okazji Bożego Ciała: Korzenie w Szawuot 50 dni po święcie Pesach, upamiętniającym wyjście Żydów z niewoli egipskiej, rozpoczyna się...

  • Jak większość genialnych wynalazków, chleb powstał przez jedną z ludzkich ułomności. Dobrze jest myśleć, że dzięki naszym błędom rodzą się rzeczy tak wyśmienite. Początki chleba miały miejsce w Egipcie - od około XXV wieku p.n.e. Egipcjanie ugniatali ciasto z mąki z wodą, i piekli z niego twarde placki w specjalnych formach. Pierwszy chleb na zakwasie powstał natomiast przez przypadek - gdy pewnego dnia przez nieuwagę zostawiono mieszankę wody z mąką w ciepłym miejscu, sfermentowała ona i...

  • Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Dzięki tej książce z codziennego napoju stworzysz wyjątkowe dzieło sztuki. Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i...

  • Czy Anna Boleyn była wiedźmą? Gdzie tkwił sekret urody kurtyzany Madame Tallien? W każdej z tych historii występują truskawki. Mity, historie i przesądy związane z truskawkami znane są od starożytności, niektóre z nich przetrwały do dziś. Fot. 123RF/Picsel Poglądy naszych przodków często wydają nam się śmieszne i irracjonalne. Niektóre z nich jednak do dziś wprowadzane są w życie, funkcjonują jako tradycja i zwyczaje - również te związane z poziomkami i truskawkami. Początkowo wierzono, że...

  • Historia zboża jest tak długa, jak historia człowieka. Jest ono naszym nieodłącznym towarzyszem, ale skutki tej długowiecznej przyjaźni nie zawsze bywały korzystne. Fot. 123RF/Picsel Chleb i zboża znane były ludności od bardzo dawna. Dokładnej daty nie sposób ustalić, ale wiemy na pewno, że już 10 tys. p.n.e. na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Syrii i Palestynie uprawiano odmiany jęczmienia i pszenicy w namułach nad brzegami rzek. Przedtem zaś znano zboża rosnące dziko - do dziś...

  • Szparagi były przedstawiane w egipskich sarkofagach przed 5 tysiącami lat, a obecnie właśnie kuszą nas swoją soczystą zielenią ze straganów. Czy naprawdę są afrodyzjakiem? Czy rzeczywiście zwalczają raka? Czy warto je jeść? Starożytny afrodyzjak dzisiaj doceniany jest za zwalczanie raka.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Szparagi dawniej… Zacznijmy od historii. W medycynie ludowej i ajurwedyjskiej szparagi były uznawane za silny afrodyzjak (zobacz więcej intrygujących afrodyzjaków). Wywar ze szparagów...

  • Czarnuszka jest jedną z najbardziej niepozornych przypraw świata. Malutkie, czarne ziarenka kryją w sobie niezwykły smak oraz liczne substancje odżywcze, dzięki którym będziemy mogli uniknąć wielu groźnych chorób. Fot. 123RF Czarny kminek, czarnuszka lub nigella sativa - to tylko niektóre z nazw magicznej przyprawy, która może zupełnie odmienić wasze życie. Jest pełna aromatów i substancji odżywczych o niezwykłych właściwościach leczniczych, które ludzkość docenia już od tysięcy lat. Wzmianki...

  • Sezon urlopowy w pełni, niektórzy z nas jadą na egzotyczne wojaże, inni wybierają krajowe wycieczki. Gdziekolwiek byśmy nie byli, wszędzie możemy kosztować różnych smaków charakterystycznych tylko dla danego regionu. Na co zwrócić uwagę będąc w Grecji, Turcji albo na Kaszubach? Co jeść na wakacjach?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Hylyng opiekany z cebulą Pomimo trochę egzotycznej nazwy jest to potrawa polska, a tak dokładnie kaszubska. Inna nazwa tego dania to „śledź po kaszubsku". I na świecie, i...