• Informacje na temat:

    efektowne ciasto na dużą blachę

Przepisy na temat: efektowne ciasto na dużą blachę
Artykuły na temat: efektowne ciasto na dużą blachę
  • Babeczki

    Efektowne, z dużą porcją kremu, ciastka idealne na urodzinowe przyjęcie. Oprócz tortu albo zamiast niego.

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • ​Focaccia z cebulą

    ...przełożyć ciasto na naoliwioną blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm. Rozłożyć równomiernie na całej blasze i palcami zrobić wgłębienia w całym cieście. 7. Cebulę obrać, pokroić w piórka(...) wersjach).  Zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody 700 g mąki pszennej 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli DODATKI 2 czerwone cebule...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...przykrywamy i zostawiamy w spokoju. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, podsypując mąką. Ciasto(...) 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany sól i pieprz świeża mięta (opcjonalnie) suszone pomidory i świeża bazylia (opcjonalnie) Na ciasto: 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 2 szklanki mąki...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    .... Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę (wymiary: 32x39 cm). Piec 10 minut w 200°C. Przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, usunąć pergamin. Ciasto zrolować ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia(...) i ucierania żółtek wtłaczamy do ciasta dużo powietrza, dodatek środka spulchniającego zazwyczaj nie jest konieczny. Marmoladowe "oczko" Jak wykonać robić efektowne oczko w roladzie? Jeszcze ciepłe...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Zrób rewolucję na swoim talerzu!

    ...rozgrzaną blachę połóż rozwałkowane ciasto, posmaruj je 3 łyżkami sosu pomidorowego, ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidor. Piecz, aż brzegi pizzy się zrumienią, a ser roztopi. Po(...) temperatury razem z blachą, na którą będziesz kłaść pizzę. W ten sposób, podobnie jak w pizzerii, trafi ona od razu na gorący spód. Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...