• Informacje na temat:

    efektowna zupa

Przepisy na temat: efektowna zupa
  • Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

    Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci - ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek. Doskonałym pomysłem okazuje się być połączenie jego oryginalnego smaku z aromatycznym i delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

  • Sprawdzony przepis na "Efektowna rozeta"

  • Dobry chrzan, ale nie sam!

    Przepis na krem chrzanowy z jabłkiem.

  • Sprawdzony przepis na "Efektowna galaretka z czerwonego wina"

  • Pomysł na prosty obiad

    ...sposób to zanurzenie mięsa (przed przyprawieniem) we wrzątku. Francuski specjał Przygotowana z dodatkiem białego wina i tymianku klasyczna francuska zupa cebulowa to rozgrzewający i idealny...

  • Wypróbowany przepis na "Efektowna tarta z gruszkami"

  • Soczewica - jakie ma właściwości?

    Jadłaś już pierogi z soczewicą? Albo pasztet? W krajach azjatyckich piecze się z niej nawet chleb, a u nas wciąż jest mało znana. Warto po nią sięgać, bo to superfood za małe pieniądze!

  • Sprawdzony przepis na "Efektowna rolada z jagodami"

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...zbyt kwaśny: Zupę możesz uratować, dodając odrobinę cukru i większą ilość śmietany. Gdy to nie pomoże, dosyp szczyptę sody oczyszczonej. Przesolona zupa: Jeśli żurek okazuje się zbyt słony, wrzuć...

  • Smaczny pomysł na "Efektowna gruszka w cieście"

Artykuły na temat: efektowna zupa
  • Otulone ciastem

    Zupa cebulowa Składniki na 4 porcje: 5 dużych cebul, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki brązowego cukru, 5 łyżek masła, 3 łyżki oleju, 150 ml wytrawnego białego wina, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 1/2 opakowania ciasta francuskiego, sól, pieprz.. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie talarki...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ? Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2...

  • Właściwości rzeżuchy

    Rzeżucha działa dezynfekująco na układ pokarmowy, wspomaga pracę trzustki, a nawet obniża poziom cukru we krwi. Działa już 1 łyżeczka dodana do potrawy. Możesz ją wykorzystać w daniach: Wieżyczki z jajek Grzanki z pomidorami Rzeżuchowy koktajl Jajeczna sałatka warstwowa Zupa-krem z rzeżuchy Jaja na rzeżusze...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Ten wspaniały bób!

    ...podsmażyć, dodać cebulkę, smażyć. Dodać masło, oprószyć mąką, wymieszać wlać mleko i nieco wody spod bobu. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Bób podawać z szaszłykami, dekorować natką. Zupa z bobu...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej do Polski Do...

  • W roli głównej

    Makaron w kuchniach naszych mam i babć służył głównie jako dodatek do zagęszczania zup, w naszych kuchniach awansował już do roli dania głównego.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

    ...w piekarniku (niektórzy przed włożeniem do pieca przyprawiają liście lekko solą i/lub sezamem, ziołami, papryką).  Innym prostym przykładem jest zupa z jarmużu. Gotowane liście miękną i można je zblendować...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...