• Informacje na temat:

    e desery francuskie

Przepisy na temat: e desery francuskie
  • ​Tosty francuskie

    Smażone grube i spore kromki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego, wiejskiego. Obtoczone w masie jajecznej. Lecz nie tym razem. Jajka pozostawmy innym. Przygotujemy wersję roślinną. Padnie pytanie: "W czym zatem obtoczyć pieczywo?". Rozwiązanie znajduje się w przepisie- pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

  • Pyszny i aksamitny deser z czekoladą.

  • Rozeta na francuskim cieście

    Sposób przygotowania 1. Płaty francuskiego ciasta rozwiń. Ułóż jeden obok drugiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 15 minut, by rozmarzły.  2. W tym czasie gruszki obierz, pokrój na(...) z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.  3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody...

  • Do wykonania deserów użyłam mrożonych jagód leśnych, mogą być również świeże.

  • Klasyczny zestaw francuski

    Blanquette de veau (cielęcina w białym sosie) to klasyk kuchni francuskiej. Danie to przygotowuje się na bazie bulionu z cielęciny, obowiązkowo z białym winem. Sos ma bardzo delikatny, wykwintny(...) dla kuchni francuskiej. 1890 roku był szefem kuchni w hotelu Savoy w Londynie. Z tego okresu pochodzi anegdota, która mówi że Escoffier serwując ten wyborny deser księciu Walii, przyszłemu królowi...

  • Smacznie i szybko. Polecam.

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Taka nasza wariacja na temat makaronu, boczku i oscypka. Wyszło przesmacznie.

  • Francuski przysmak

    Crème brûlée - wymyślili go Francuzi, ale rozsmakował się w nim cały świat. Są tacy, którzy uznają go nie tylko za świetną słodycz, ale również za afrodyzjak.

  • Pyszna,gesta ,sycaca zupa w sam raz na zimowe popoludnia i wieczory:)

Artykuły na temat: e desery francuskie
  • Popularne desery PRL-u

    ...podają, że jest ona po prostu rozszerzeniem skrótu WZK, oznaczającego wypiek z kremem. Tradycyjna napoleonka Przygotowanie: Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachy(...). Ostudzony, ale jeszcze ciepły krem przekładamy na blat ciasta francuskiego. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami...

  • Rozbudź w sobie pasję gotowania. Błyskawicznie, smacznie, prosto i przede wszystkim w zgodzie z naturą! Brak Ci pomysłów i czasu na zdrowe śniadania, obiady, przekąski czy desery? Mamy dobrą wiadomość. Już teraz możesz pobrać całkowicie za darmo, książkę z mnóstwem fantastycznych przepisów na każdą porę dnia. W każdym z przepisów znajdziesz doskonałe, idealnie dojrzałe warzywa i pachnące słońcem owoce. Hortex - zamroził je dla Ciebie tuż po zbiorach i zamknął w poręcznych (i zawsze modnych!)...

  • Desery świata

    ..., ostrożnie zdejmij folię, oprósz po wierzchu kakao i pokrój na porcje. Czas przygotowania: 40 min (bez chłodzenia ciasta) 400 kcal/1 porcja. Baklawa Składniki: Ciasto: 400 g ciasta francuskiego, mąka(...) w maszynce, wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Rozpuść masło. Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o wymiarach 60x30 cm i przekrój na trzy pasy 20x30 cm. Jeden placek włóż do brytfanny i posmaruj...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników. Fot. materiały partnera Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również...

  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wykwintne desery polskie

    Dwudziestu trzech najlepszych polskich cukierników, prawie trzysta stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych fotografiami. Po raz pierwszy rodzime desery doczekały się tego typu kulinarnego albumu.

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • ​Deser z ciasteczek i kakao

    Najprostszy z francuskich deserów.

  • Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad "i", dopełnienie smaków oraz "ostatniej przegródki" w otchłaniach ludzkiego...

Wideo na temat: e desery francuskie