• Informacje na temat:

    dzik pieczeń

Przepisy na temat: dzik pieczeń
  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 150 g combra lub polędwicy (dzik, jeleń, sarna); 40 g surowego boczku wieprzowego; pół kwaśnego zielonego jabłka; 30 ml czerwonego wytrawnego wina;

  • Na pewno zdrowe, bo mięso przednie ;-)

  • Sprawdzone sposoby na smaczny ryż

    ...możesz wykorzystać dziki ryż. Są to jadalne nasiona wodnej trawy. Pamiętaj, że trzeba go gotować nieco dłużej niż ryż tradycyjny.

  • Wypróbowany przepis na "Mazowiecka karkówka a la dzik"

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., ale w całości położony. Pieczeń, kiedyś zające były... Jak ja bym zająca zjadła, ale dziś nie dostaniesz. Zupa z węgorza Z włoszczyzny ugotować bulion. Dodać liść i ziele. Kiedy warzywa będą(...) czasu do czasu powstałym sosem. Sprawdzić, czy miękki, polać śmietaną rozrobioną z mąką, zdjąć pokrywkę i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż się zrumieni. A ptaki? - Kuropatwy, dzikie kaczki. Jak się...

  • Pyszne danie. Nieco pracochlonne, ale warto :-))

  • Dziczyzna

    ...pomocą sieci, na żubry oszczepami, nierzadko korzystano z łuku i kordelasa, wykorzystywano też psy myśliwskie oraz ptaki (głównie sokoły, jastrzębie, rarogi, kruki). "Dzik ma bardzo ostre kły(...) było powiedzenie: "Kto idzie na niedźwiedzia, niech gotuje łoże, kto na dzika - mary". Myśliwi musieli cierpieć również liczne niewygody związane ze wczesnym wstawaniem, gwałtownymi zmianami pogody...

  • Smaczna i prosta w przygotowaniu pieczeń.

  • Niedźwiedzia specjalność

    Gdy się zbliżymy, poczujemy delikatny zapach czosnku. Oto czosnek niedźwiedzi w swoim naturalnym siedlisku - widok, niestety, coraz rzadszy. W Polsce dziko rosnący czosnek niedźwiedzi podlega(...) pewnych zielonych liści, by odzyskać siły i wigor. Były to liście dziko rosnącego czosnku niedźwiedziego - bogate źródło witamin, soli mineralnych oraz naturalnych antybiotyków. Ludziom niedźwiedzi...

  • W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i...

Artykuły na temat: dzik pieczeń
  • Kenia. Egzotyczny kraj, który warto odwiedzić

    Egzotyczna, pełna intensywnych barw, dzika... Pustynna, kipiąca zielenią, kusząca słońcem i wodą – oto Kenia.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Trzy rośliny, które warto jeść, kiedy masz żylaki

    Dzika róża, aronia i mięta to superzestaw niezastąpiony w walce z żylakami. Jeśli przyrządzisz je według naszych przepisów, będą pyszne i nie stracą zdrowych składników.

  • Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce. Fot.123RF/Picsel W Polsce możemy spotkać koło 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w celach...

  • Myśliwy z okienka

    Kochał zwierzęta, ale lubił też polować. W kultowym programie „Zwierzyniec” Michał Sumiński z niezwykłą pasją opowiadał o jeleniach na rykowisku, szarżujących dzikach i tokowaniu cietrzewi.

  • Z prekursorskiego badania „Apetyt na region”, przeprowadzonego na zlecenie województwa podkarpackiego, wynika że aż 80% wakacyjnych podróżników deklaruje chęć eksplorowania zakątków gwarantujących możliwość doświadczania autentyczności miejsca poprzez kontakt z lokalną kulturą i kuchnią. Fot. Krzysztof ZielińskiPodróżując po Podkarpaciu mamy możliwość przemierzenia szlaku kulinarnego Podkarpackie Smaki i odkrycia wyjątkowej kuchni tego regionu. Tradycje kulinarne Podkarpacia są...

  • Graj w zielone

    Na zielonym rynku wszystko się zmienia. Dziki czosnek detronizuje swojego bardziej znanego kuzyna, zielony groszek konkuruje z młodym bobem, a bazylia uwodzi truskawki.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • W krainie Pana Gór

    Odkrywanie Karkonoszy po czeskiej stronie ma w sobie coś z pradawnej magii. Niezwykły koloryt i kształt skał, dzika przyroda, a zarazem świetnie utrzymane, wygodne trasy do wędrówek pieszych i rowerowych, to doskonałe miejsce na wyprawy.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

Wideo na temat: dzik pieczeń
  • Dwa pomysły na racuchy

    Jakub Kasprzak zdradził w "Dzień Dobry TVN" przepis na racuchy. - Racuchy robimy na dwa sposoby albo z drożdżami, albo z proszkiem do pieczenia - wyjaśnił kucharz. Na stole pojawiły się: racuchy z jabłkami oraz racuchy gryczane z dzikiem.