• Informacje na temat:

    dziczyzna marynata

Przepisy na temat: dziczyzna marynata
  • Dziczyzna

    ...zwycięstwo, jaką była zdrowa, bo pozbawiona nadmiernej ilości tłuszczu dziczyzna. Kruszenie wielkiej zwierzyny Najbardziej ceniono mięso żubra, łosia, niedźwiedzia, dzika, sarny, jelenia oraz zajęcy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dziczyzna z sosem grzybowym"

  • Stek ze strusia - Maciej Kuroń

    Z oleju, posiekanych ził, czosnku, kieliszka alkoholu i pozostałych przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso co najmniej przez pół godziny. Następnie grillujemy stek po kilka minut z każdej strony. Podajemy na talerzu ze świeżym masłem. Mięso możemy też pokroić na bardzo cienkie plasterki i podawać z pikantnymi, kwaśnymi dodatkami: z marynatami, chutneyami albo z pesto, jako niezbędny...

  • Bo życie musi mieć smak

    ..., mięs (wieprzowina, baranina, dziczyzna, drób), zup i ryb. Jest przyprawą typową dla kuchni azjatyckiej, meksykańskiej oraz hinduskiej. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi kolendra dodawana jest...

  • Smaczny pomysł na "Gruszkowa marynata"

  • nudny kurczak ,nudna marynata nie to coś innego

  • teraz jes duży wybór róznych zupek blyskawicznych a makaron wykorzystuje do sałatek lub innej zupy

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

Artykuły na temat: dziczyzna marynata
  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...zioła oraz miód i prosta marynata do karkówki gotowa! Czerwony ocet winny niezastąpiony składnik marynaty do wołowiny i dziczyzny. Estragonowy wybornie smakuje z serami, jajkami, podkreśla smak...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Składniki: 40 dag filetów z kaczki, 50 dag wątróbki drobiowej, 20 dag słoniny, 3 jajka, 30 dag masła, sól, pieprz. Marynata: 1/2 szklanki porto, kieliszek winiaku, starta skórka i sok z pomarańczy...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ...sie za to danie to po wyjeciu miesa z marynaty , bron Boze jej nie wylewamy. Mieso obsmazamy solidnie z kazdej strony i po wlozeniu do brytfanki podlewamy marynata dodajac tluszcz z obsmazania ( wolowina jest chuda )  i czerwone wino ... i tak to mieso dusimy wraz z cebula i przyprawami z marynaty do miekkosci ... caly czas podlewajac marynata ... i winem . Kiedy mieso jest miekkie ... do...

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF/Picsel Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na...

  • Natura dla zdrowia

    Choć wszyscy, którzy są trendy zajadają się obecnie zielonym chrzanem wasabi, nasz zwykły i zgodnie z nazwą pospolity chrzan trzyma się mocno.

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Stek ze strusia

    Z oleju, posiekanych ził, czosnku, kieliszka alkoholu i pozostałych przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso co najmniej przez pół godziny. Następnie grillujemy stek po kilka minut z każdej strony. Podajemy na talerzu ze świeżym masłem. Mięso możemy też pokroić na bardzo cienkie plasterki i podawać z pikantnymi, kwaśnymi dodatkami: z marynatami, chutneyami albo z pesto, jako niezbędny...

  • Klasyczne Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, dla tych którzy za nimi nie przepadają, jest alternatywa w postaci Ceviche ze śledzia norweskiego. Składniki: Filet śledziowy- 100 g 1 łyżka octu 1łyżeczka octu sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku paryka chili 1/3 zielone jabłko 50 g ogórek 50 g 3 pomidory koktajlowe czerwona cebula 20 g ginger 10 g sos sojowy 1/2 łyżeczki olej 1 łyżka kolendra 10 g Marynata: Sok z cytryny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem,...