• Informacje na temat:

    dziczyzna

Przepisy na temat: dziczyzna
Artykuły na temat: dziczyzna
  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Pasztety i terriny

    Książka kucharska z dziesiątkami przepisów na delikatne farsze, eleganckie pasztety z mięs, ryb, drobiu i dziczyzny oraz na wykwintne potrawy z warzywami, serem i owocami.

  • W miniony weekend, we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Zupełnie inny niż ten pierwszy, w hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie, ale równie udany. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy. Wieczór kuchni szlacheckiej i myśliwskiej Spotkanie rozpoczęło się w piątek, od części integracyjnej, czyli wspólnego gotowania. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni Zamku Dubiecko - Janusz Pyra. Pod jego okiem powstało wiele ciekawych...

  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ... no bedzie obiecana wolowina " na dziko " lub " na dzika " ... bo przepis wzial sie z  recepty na dziczyzne wlasnie. Specjalistka w tej dziedzinie...

  • „Od lat spotykamy się na „śledziku" przy tym samym stoliku, zawsze w dzień przed wigilią. Cenimy miłą atmosferę i doskonałą kuchnię! „Wesołych Świąt" życzą cztery krakowianki" - pod tymi słowami podpisały się dwie Krystyny, Renatka i Kasia. To wpis do Księgi Pamiątkowej Restauracji Hawełka. Jeden z wielu potwierdzających, że tradycję budują ludzie, czas i miejsce. Fot. Restauracja Hawełka Nie tylko śledzik smakuje tu jak ongiś. Karpie, szczupaki, grzybowa i barszcz są przygotowywane zgodnie...

  • Z "Hubertówką na trójniaku" do Europy

    "Hubertówka na trójniaku" - zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego autorstwa Marty Polińskiej z Wrocławia zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie "Polskie danie dla Europy" i zyskała miano Ambasadora Polskiej Kuchni.

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

Zdjęcia na temat: dziczyzna
Wideo na temat: dziczyzna
  • Pamietajcie o ogrodach: Keukenhof

    To jeden z najwspanialszych ogrodów świata, specjalizujący się w kwiatach cebulowych. Wspaniałe kompozycje stworzone z tulipanów, hiacyntów, szafirków, krokusów, narcyzów i innych można zwiedzać od końca marca do połowy maja niedaleko miejscowości Lisse w Holandii. W XV w. na tym terenie odbywały się polowania. Dziczyzna i zebrane w okolicy zioła trafiały na stół w zamku księżnej Jacoby van