• Informacje na temat:

    dżem ze śliwek jabłek i gruszek

Przepisy na temat: dżem ze śliwek jabłek i gruszek
  • Cynamon

    ...ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek(...) plastry baraniny. Dżem z dyni z cynamonem Składniki • dynia, • cukier, • sok z cytryny, • 5-7 dag migdałów, • łyżeczka cynamonu. Dynię obrać, wydrążyć nasiona i włókna. Zetrzeć na tarce o dużych...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"

  • Pyszne, że brak mi słów.

  • Przepis na ten pyszny, klasyczny przepis pochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków. Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie.

  • Kompot ze śliwek na zimę.

  • Zdrowy ketchup do potraw na zimę.

  • polecam ,akurat jest sezon na śliwki,,,

  • pyszny lekki deser lub śniadanie

  • dzieci lubią go jeść prosto ze słoika

  • Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"

Artykuły na temat: dżem ze śliwek jabłek i gruszek
  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...zamrażać. Soki i przetwory To kolejny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Możesz robić świeże, jednodniowe soki wyciskane z cytrusów, marchwi czy jabłek, albo przygotować przetwory, które będą służyć twojej rodzinie przez cały rok. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem porzeczek, malin, truskawek czy śliwek także w zimie. To samo dotyczy innych warzywnych i owocowych...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ..., jagody, brzoskwinie, mirabelki i inne. Polacy najchętniej jadają dżemy i konfitury z truskawek, wiśni, owoców leśnych, śliwek. Przetwory można przechowywać w słoikach typu Weck (weki). Mają one(...)Przetwory urozmaicą rodzinne menu, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, odciążą też domowy budżet. Warto poświęcić czas na przygotowanie domowych dżemów, konfitur czy powideł. Zazwyczaj się udają, łatwo...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Zachowaj smaki lata

    ...i ustaw do góry dnem. Słodkie dżemy Najlepsze wychodzą z jabłek, pigwy, porzeczek, agrestu lub wiśni. Aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, gotuj je tylko do momentu rozpuszczenia cukru, kiedy stają się gęste. Nasza propozycja: Smakołyk z rodzynkami • 1 kg śliwek • 1 kg jabłek • 1 kg gruszek • 1/2 szklanki rodzynek • 2 szklanki cukru Owoce umyj...

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Słodkie zastępstwo

    ...laktitol, izomalt, mannitol i sorbitol jest alkoholem cukrowym (poliolem). Ekstrahuje się je nie tylko z brzozy, ale też ze śliwek, gruszek, jabłek, fig. Ksylitol i sorbitol rozpuszczając się w wodzie(...)" przyczynia się do miażdżycy, chorób serca, próchnicy, nowotworów. Jest także ulubionym przez producentów żywności ulepszaczem smaku. Ukrywa się w różnych wyrobach: płatkach śniadaniowych, dżemach, sokach...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., jaj, cukru i "piernikowych" przypraw -  zwłaszcza imbiru. By tradycji stało się zadość, a trawienie sprawny przebieg miało - polecamy kompot z suszu - jabłek, moreli, śliwek, fig, goździków(...) pierogów z kapustą i grzybami są w stanie zastąpić serwowane w Wielkopolsce gołąbki z kaszą i orzechami włoskimi. Przyrządza się je z wykorzystaniem czerwonej kapusty, czerstwych bułek, gruszek, cebul...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...