• Informacje na temat:

    dzem z śliwek i jabłek

Przepisy na temat: dzem z śliwek i jabłek
  • Smak późnego lata

    ...podniebienie! Zastosowanie agrestu, porzeczek i śliwek jest bowiem bardzo szerokie. Dla wszystkich adeptów sztuki kulinarnej, Dan Cake przygotował ofertę półproduktów, które stanowią idealną bazę dla letnich...

  • Kompot nie jest dziś popularny, ale ja bardzo lubię. Dziś polecam kompocik jabłkowo-śliwkowy z ekologicznych owoców ze starego sadu. Użyłam lekko kwaskawych jabłek i małych okrągłych śliweczek, z których nie odchodzi pestka.Są za to bardzo aromatyczne i nadają piękny kolor. Moja propozycja na letnie upalne dni:)

  • Cynamon

    ...ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek...

  • I w końcu mamy weekend :) A jak weekend to obowiązkowo musi być jakieś ciacho. Tym razem trochę nietypowo, ponieważ jednym z głównych składników jest dynia. Nie zabraknie w nim również świeżych jabłek i śliwek. Dzięki nim ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zapraszam zatem na bardzo aromatyczne jesienne ciasto, które robi się ekspresowo. :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Kompot ze śliwek"

  • Przepis na ten pyszny, klasyczny przepis pochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków. Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie.

  • Kompot ze śliwek na zimę.

  • zdrowy,smaczny ,dietetyczny

  • Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa.Bardzo polecam:)

  • Ostatnie moje zbiory tegorocznych aronii przeznaczyłam na dżem. Połączyłam ją pół na pół z jabłkami, bo aronia była już tak lekko pomarszczona. Wyszedł przepyszny dżem, delikatny, niezbyt słodki, idealny do naleśników, racuchów, jak również na kanapkę z masłem lub w nie co wytrawnej wersji jako dodatek do pasztetów (moja ulubiona wersja).

Artykuły na temat: dzem z śliwek i jabłek
  • 7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

    ...do ich rozmiarów.  Drylownice Masz do wyboru nie tylko tradycyjne, ręczne urządzenia do wiśni, czereśni, oliwek oraz elektryczne lub nieco większe, do śliwek. A nawet do oddzielania pestek granatu i do obierania jabłek oraz wycinania środków i szypułek truskawek, pomidorów i gniazd nasiennych.  Obieraczki Oprócz uniwersalnych mogą być przeznaczone do konkretnych warzyw i owoców: jabłek...

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...zamrażać. Soki i przetwory To kolejny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Możesz robić świeże, jednodniowe soki wyciskane z cytrusów, marchwi czy jabłek, albo przygotować przetwory, które będą służyć twojej rodzinie przez cały rok. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem porzeczek, malin, truskawek czy śliwek także w zimie. To samo dotyczy innych warzywnych i owocowych...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ..., jagody, brzoskwinie, mirabelki i inne. Polacy najchętniej jadają dżemy i konfitury z truskawek, wiśni, owoców leśnych, śliwek. Przetwory można przechowywać w słoikach typu Weck (weki). Mają one...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Pożegnaj obstrukcje

    ...codziennie zjadać jedno surowe jabłko godzinę przed posiłkiem. Ten owoc zawiera pektyny i błonnik - działają one pobudzająco na pracę jelit. Jeśli nie lubisz surowych jabłek, można je obrać ze skórki(...) z suszonych owoców. Zaparcia zniknęły! Oto przepis: 15 dag suszonych śliwek, 15 dag suszonych daktyli, 350 ml wrzącej wody. Owoce posiekaj, zalej wodą, gotuj do zgęstnienia. Codziennie jedz łyżkę lub dwie...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Słodkie zastępstwo

    ...laktitol, izomalt, mannitol i sorbitol jest alkoholem cukrowym (poliolem). Ekstrahuje się je nie tylko z brzozy, ale też ze śliwek, gruszek, jabłek, fig. Ksylitol i sorbitol rozpuszczając się w wodzie...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...