• Informacje na temat:

    dżem z galaretka do tortu

Przepisy na temat: dżem z galaretka do tortu
  • Wiosenne przysmaki

    ...12 dag mąki 6 dag dżemu 40 dag rabarbaru, 20 ml grenadiny 1 op. galaretki po 150 ml kremówki i kwaśnej śmietany 1 op. żelatyny Przygotowanie: 1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym(...) dżemem (np. malinowym). 2. Rabarbar oczyść, pokrój. Zagotuj 200 ml wody z 5 dag cukru i grenadiną. Wrzuć rabarbar i gotuj 3 min. Odcedź, połowę rozłóż na dżemie, przykryj ciastem. 3. Galaretkę...

  • Słodko-kwaśno-ostry smak, świetna galaretka do sajgonek, ryżu, czy mięsa.

  • Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

  • Propozycja na domową, smakowitą galaretkę przygotowywaną z dżemu truskawkowego. Lekka i delikatna rozkosz dla podniebienia :)

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • Teraz jest sezon na pomarańcze. A więc dżem pomarańczowy.

  • Smaczny i zdrowy dodatek na śniadanko lub do herbatki.

  • Przepis na zaskakujący dżem z dyni z pomarańczą i cytryną. Poznaj smak jesieni!

  • Mój szybki sposób na pyszny dżem z cukinii. Ostatnio nie mam weny do pracowitych przepisów. Cukinii nie obieram, nie trę i wykorzystuję w całości.

  • Aromatyczny dodatek do mięs i wędlin.

Artykuły na temat: dżem z galaretka do tortu
  • Tort pomarańczowy z kokosem

    ...• 3 blaty biszkoptowe • 2 szkl. śmietany kremówki• 10 dag wiórków kokosowych• po 3 łyżki cukru i żelatyny• 3 serki waniliowe• 1 dżem pomarańczowy • 1 galaretka(...). Serki wymieszaj ze śmietaną. Masę połącz z żelatyną. • Biszkopty posmaruj dżemem, a potem 2/3 kremu kokosowego. • Placki ułóż jeden na drugim. Wierzch oraz boki tortu posmaruj resztą kremu, ew...

  • Torty pojawiają się na naszych stołach w przełomowych momentach życia. Obecnie trudno, bez nich wyobrazić sobie celebrowania takich uroczystości, jak urodziny, wesela czy też chrzciny. Ciasta, ciasteczka i muffinki są urocze, jednak żaden deser nie wygląda równie imponująco, co tort! Co zrobić, aby wyszedł idealny? Zapoznajcie się z poradami Dariusza Barańskiego, szefa kuchni restauracji Concept13. Sztuka cukiernicza nie należy do najprostszych. Aby stworzyć znakomite wypieki trzeba ściśle...

  • Słodkości na wielką okazję

    Desery po uroczystym obiedzie powinny być lekkie i puszyste. Krem maślany do tortu zastąp delikatniejszą masą z serka, bitej śmietany lub galaretką.

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...marzenie dotyczące tortu weselnego może zostać spełnione. A jak to wyglądało dawniej? Czy w czasach naszych prababć i pradziadków tort również spełniał tak ważną rolę podczas przyjęcia weselnego? Zacznijmy od XVI wieku... Odrobina słodkiej historii Są różne teorie na temat pochodzenia tortu. Włosi upierają się, że to ich ojczyzna jest matką weselnego wypieku. Francuzi i Anglicy prowadzą między sobą...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    Przetwory urozmaicą rodzinne menu, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, odciążą też domowy budżet. Warto poświęcić czas na przygotowanie domowych dżemów, konfitur czy powideł. Zazwyczaj się udają, łatwo je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • Torty komunijne

    ..., 100 ml rumu (brandy), 100 g dżemu malinowego, Wykończenie: 50 g masy marcepanowej, 60 g prażonych migdałów w płatkach, kwiatuszki marcepanowe, listki melisy. Migdały bez skórki drobno zemleć(...) rumem. Dolną część korpusu posmarować połową dżemu malinowego i 1/3 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, lekko dociskając. Posmarować resztą dżemu i ponownie 1/3 bitej śmietany. Przyłożyć ostatnią...

  • Małgosia zwyciężyła drugą edycję "Bake Off - Ale Ciacho". Jej imponujący wypiek zachwycił jurorów oraz naszą redakcję. Myślicie, że poradzilibyście sobie z wykonaniem tego przepisu? Biszkopty: 16 jaj 450 g maki 450 400 g cukru 110 g masła jagody liofilizowane 100 g ( dodatek do biszkoptów) Miary na poszczególne piętra trotu: Pierwszy blat -  wysoka forma16 cm mąka 76 g jajka 3 szt. cukier 70 g maslo 18 g Drugi blat - forma 22 cm mąka 143 g jajka 5 szt. cukier...