• Informacje na temat:

    dżem domowy z galaretką

Przepisy na temat: dżem domowy z galaretką
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych? Ostry dżem pomidorowy...

  • Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura jest jeszcze bardziej intensywna.

  • Sezon truskawkowy w pełni także trzeba wykorzystać go na zrobienie naturalnych dżemów bez dodatków żel-fixów i innych.

  • Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

  • Doskonała alternatywa dla wędlin - prosty ale pyszny i aromatyczny schab parzony w szynkowarze. O galaretkę moi najbliżsi toczą boje na widelce!

  • Niesamowicie smaczny, pachnący dżem o przepięknym, głębokim, rubinowym kolorze. Słoik otwarty zimą sprawi, że natychmiast poczujemy ciepło wiosennych i letnich dni. Tego dżemu możemy użyć jako smarowidła do chałki na śniadanie, przełożyć nim tort, dodać do ciasteczek, naleśników lub też wyjadać łyżką wprost ze słoiczka :))

  • Drugie ciasto mojego autorstwa na tegoroczne święta. Piernik.. Nie przepadam za ciastami tego typu, ale muszę przyznać, że się przekonałam do tego. Wyrasta bardzo wysoki, a przełożenie dżemem z galaretką to najlepsze połączenie jakie tylko może być. Nadaje to wszystko takiego smaku, gdzie nie czuć tych przypraw korzennych, a polewa czekoladowa zakrywa całość i tworzy się magiczne ciasto ! Jestem bardzo zadowolona z wypieku i na pewno będą go powtarzać na każde święta Bożego Narodzenia. :)

  • Pyszny domowy dżem z soczystych brzoskwiń z dodatkiem wanilii i cynamonu. Polecam.

  • Trudno uwierzyć, ale to mój pierwszy domowy dżem z malin. W końcu się zdecydowałam i oto jest. Jak widać na załączonym obrazku, mój dżemik posiada drobne pesteczki malinowe. Jeżeli chcecie uzyskać dżem exclusive, bezpestkowy, trzeba przed włożeniem do słoiczków całą miksturę przetrzeć przez drobne sitko.

  • Propozycja na domową, smakowitą galaretkę przygotowywaną z dżemu truskawkowego. Lekka i delikatna rozkosz dla podniebienia :)

Artykuły na temat: dżem domowy z galaretką
  • Dobre bo domowe

    We Włoszech mało kto robi w domu dżemy. Tylko na Sycylii masowo smaży się pomarańcze, ale raczej po to, żeby nie zmarnował się nadmiar owoców.

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Hity domowej spiżarni

    Konfitury, nalewki, wina, dżemy robione. To była specjalność naszych prababek. Nas też cieszą.

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Jesienne zbiory

    ...(zalać wodą i gotować powoli 15 min),dżem, galaretkę, sok. Jarzębina Stosuje się ją na schorzenia płuc, nerek i wątroby. Działa przeciwzapalnie, jest bogata w wit. C. Nadaje się do spożycia tylko po przetworzeniu. Zrobisz z niej dżem, nalewkę, przyrządzisz odwar. 37/2016 Świat i Ludzie...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    Przetwory urozmaicą rodzinne menu, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, odciążą też domowy budżet. Warto poświęcić czas na przygotowanie domowych dżemów, konfitur czy powideł. Zazwyczaj się udają, łatwo je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki...

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • By udały się przetwory

    ...dżemów i galaretek musimy zostawić około 0,5 cm wolnej przestrzeni, a dla kompotów i innych owoców w płynie - ok. 2 cm. Zobacz także:

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...