• Informacje na temat:

    dynia w occie z przyprawami

Przepisy na temat: dynia w occie z przyprawami
  • Sałatka z pieczoną dynią i serami

    Bogata w smaki jesieni.

  • Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

  • Sekrety kuchni tajskiej

    Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia - przyjemność i harmonię. Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją.

  • Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

  • Sałatki z kiełkami

    Kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, wręcz kipią od witamin i mikroelementów. Jedzmy je zatem jak najczęściej, zamiast łykać suplementy z apteki!

  • Czereśnie w occie - polecam

  • Pożywne dania z botwinką

    Zdrowe, lekkie i pyszne! Urozmaicą codzienny jadłospis.

  • Sprawdzony przepis na "Gruszki w occie"

  • Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

    ..., zmiksuj. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, z sosem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Dynia faszerowana Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Obtocz w soli, pieprzu...

Artykuły na temat: dynia w occie z przyprawami
  • Jajko i spółka

    Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Nasyć się latem

    Zainspirowani smakami poznanymi podczas dalekich podróży. Zachwyceni obfitością warzyw na straganach ułożyliśmy menu na schyłek lata. Jarzyny łączyliśmy z rybami, mięsem i egzotycznymi przyprawami. Pamiętając, żeby wszystkie dania były łatwe i szybkie do zrobienia.

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Boski patison

    Ten wciąż mało znany u nas kuzyn dyni jest delikatny w smaku i prosty do przyrządzania.

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Sześć sposobów na pozbycie się pasożytów

    Stosuj naturalne i skuteczne sposoby.

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...sprawdzi się też prosty sos na bazie truskawek i octu balsamicznego. Warto eksperymentować z przyprawami. Truskawki lubią świeże zioła - miętę, bazylię, melisę, pietruszkę, tymianek, kolendrę oraz...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...