• Informacje na temat:

    dynia w occie

Przepisy na temat: dynia w occie
  • Dynia w miodowej marynacie

    Wykorzystaj sezon na dynie.

  • Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

  • Tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami

    ...łyżek płynnego miodu Składniki na marynowaną dynię 1 duża dynia 3 szklanki cukru trzcinowego Kilka goździków 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 1 szklanka octu(...) uznania. W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać. Tak ugotowaną dynię przekładamy do dużego słoika ze...

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Sałatka z pieczoną dynią i serami

    Bogata w smaki jesieni.

  • Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

  • Dynia w zalewie

    Zapasy na zimę.

  • Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

  • Sałatka z dyni po węgiersku

    Składniki: - 1 niewielka dynia (ok. 1 kg), - ocet, - 1 pęczek koperku, - 1 filiżanka oleju, - sól, - 2 filiżanki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Dynię obrać, rozkroić na pół, pestki usunąć łyżką, miąższ utrzeć na tarce o dużych otworach, posolić, polać 2 łyżkami octu i włożyć do salaterki. Kwaśną śmietanę wymieszać z lekko podgrzanym olejem i odrobiną octu i polać tym utartą dynię...

  • Zaletą dania jest po prostu sama kurka:)

Artykuły na temat: dynia w occie
  • Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

    Składniki: mała dynia łyżka miodu 200 g sera camembert 3 łyżki octu winnego pół pęczka drobnego szczypiorku 4 ząbki czosnku biała cebula oliwa z oliwek sól pieprz 3 ziarna kardamonu 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Dynię obierz i podziel na cztery części. Jedną część pokrój w drobną kostkę, resztę...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto jednak wiedzieć,...

  • Korzenny kompot z dyni

    Obraną dynię kroję w dużą kostkę i przekładam do garnka. Zalewam ją zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. Pomarańczę dokładnie szoruję szczoteczką, sparzam wrzątkiem i kroję w plastry.  Do garnka z dynią dodaję plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotuję pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia nie wymaga długiego czasu gotowania...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Jesienne skarby

    Dynia, pomidor, orzechy… te symbole jesieni nie tylko pięknie prezentują się na stole i pysznie smakują. Ich właściwości pomagają skórze zachować młody wygląd.

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Jajko i spółka

    Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi...