• Informacje na temat:

    dynia papryka kiełbasa

Przepisy na temat: dynia papryka kiełbasa
Artykuły na temat: dynia papryka kiełbasa
  • Bosacka: Witaminy z grilla

    ...kolorów. Dlaczego? Bo każda grupa kolorystyczna ma inne działanie prozdrowotne. Czerwone warzywa (np. pomidory, papryka) są bogate w działający przeciwnowotworowo likopen i obniżający ciśnienie potas. Wspomagają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne. Żółte (np. marchew, dynia) mają chroniące nas przed słońcem i starzeniem karotenoidy oraz wzmacniającą skórę i wzrok witaminę A. Białe (np...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Antyciśnieniowa dieta DASH

    ...są niskosodowe: bakłażan, groszek, papryka, szczypiorek, szparagi, cukinia, dynia, sałata. Owoce: ananas, arbuz, banan, jagody, mandarynki, morele, truskawki, agrest, czereśnie, grejpfruty(...) kukurydzianych (1167 mg), - paluszków (1093 mg). Na cenzurowanym są też: chipsy, keczup, musztarda, ser typu feta, brie, camembert, edamski, ementaler, kiełbasa krakowska, salami, szynka, parówki...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Tłuszcze w diecie

    ​Zdaniem lekarzy jemy za dużo tłuszczów powodujących nadwagę, a ta, co zostało naukowo udowodnione, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych. Między innymi z tego powodu, ale i dla ogólnie dobrego stanu zdrowia, powinniśmy ograniczyć ilości tłuszczu zwierzęcego - z mięsa i nabiału oraz przetworzonego i zniszczonego - z potraw smażonych. Zalecane jest natomiast włączenie do diety ryb morskich, orzechów, pestek i olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Ograniczenie tłuszczów nie oznacza, że...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    ...całość jeszcze przez 30 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Smak zapiekanki z kaszy i dyni podkreślą przyprawy: suszony tymianek, słodka i ostra papryka w proszku, garam masala i kmin rzymski...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Jak odzwyczaić się od cukru

    Jest obecny w diecie i to nie tylko w postaci słodyczy... Warto się z nim rozstać z pożytkiem dla figury i kondycji.

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...