• Informacje na temat:

    dynia jak brzoskwinia

Przepisy na temat: dynia jak brzoskwinia
  • Smaki z przełomu lata i jesieni. Małe, zgrabne słoiczki skrywające w sobie wspomnienie ciepłych, letnich dni i zapach lasu. Na zdobycie jeżyn nie będzie za późno nawet w październiku. Dżem zaskoczy Was swoim intensywnym kolorem mam nadzieję, że interesującym smakiem również.

  • Mamy jesień, a jak jesień to i dynia. Więc to ona jest głównym i właściwie jedynym składnikiem mojej dzisiejszej propozycji. Z racji tego, że dynia jest trochę mdła doprawiłam ją sporą dawką kurkumy i curry, dzięki czemu zyskała charakteru. Zapraszam :)

  • Kiszona dynia smakuje zupełnie inaczej niż powszechnie znane kiszonki takie jak ogórki, czy kapusta. Dynia jest słodko-kwaśna z korzenną nutą i tylko lekko słona.

  • Prosty farsz, pyszne danie!

  • Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci

  • Proste ale bardzo wykwintne !

  • sos t czy nie sos, czy to konfitura? - naleśnikom bez różnicy, a twarożek, jogurt, kromeczka, a nawet mięso takim dodatkiem nie pogardzi :) najlepiej smakuje od razu, ale kto powiedział, że nie można robić przetworów w grudniu czy marcu? jak zaczną się zielone nowalijki, to zapas karotenu się przyda:)

  • Prosty przepis na pyszny obiad. Farsz do dyni można przygotować z dowolnego mięsa mielonego, można dodać też ryż, jak do gołąbków. Upieczoną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną lub kuskusem.

  • Nareszcie przyszła Pani Dynia :). Pyszna do mięs i doskonała jako przekąska.

Artykuły na temat: dynia jak brzoskwinia
  • Jak wzmocnić swoje kości?

    Aby uniknąć osteoporozy, trzeba wiedzieć, co zagęszcza strukturę kości i co wpływa na przyswajanie wapnia przez organizm. Groźny jest bowiem zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Jak skomponować(...) wzrostu tkankę kostną, odpowiada też za gęstość kości. Jest jej dużo w żółtkach i zielonych warzywach: brukselce, brokułach, sałacie i jarmużu. Jak zrobić koktajl pełen witaminy K? Wystarczą 2 garści...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Nietolerancja pokarmowa: Jak ją leczyć

    Choć to tylko zwykłe jabłko, szklanka mleka, kawałek pizzy – mogą być sprawcami dolegliwości. Wyjaśniamy, jak zadbać o zdrowie, gdy organizm źle reaguje na niektóre pokarmy.

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Co dolega tarczycy

    Zaburzenia jej pracy mogą prowadzić do depresji, problemów ginekologicznych czy zaburzeń pracy serca. Objawy choroby bywają mało charakterystyczne. Jak poznać diagnozę?

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • AMD: choroba oczu nie tylko seniorów!

    Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) staje się problemem coraz młodszych osób. Dlatego warto dowiedzieć się, jak zapobiegać temu schorzeniu.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Pięć najczęstszych błędów w pielęgnacji włosów

    Wszyscy chcemy mieć piękne i zdrowe włosy, jednak często przez niewiedzę, złe nawyki, pośpiech lub narastające wokół pielęgnacji mity, narażamy je na uszkodzenia, zwiększone wypadanie czy przesuszenie, co znacząco wpływa na ich wygląd. Prezentujemy najpopularniejsze grzechy popełniane wobec włosów i uczymy jak im zapobiegać.

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...