• Informacje na temat:

    dynia bez smażenia

Przepisy na temat: dynia bez smażenia
  • Smaż na zdrowie

    Dlaczego jedne tłuszcze są dobre do smażenia, a inne się nie nadają? Decyduje o tym tzw. punkt dymienia. Oznacza on temperaturę, przy której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol oraz kwasy tłuszczowe i traci właściwości odżywcze (a do tego dymi). Przy zbyt mocnym lub długotrwałym ogrzewaniu zaczyna się też wydzielać uważana za rakotwórczą akroleina. Podczas tradycyjnego smażenia tłuszcz...

  • Sprawdzony przepis na "Sajgonki bez smażenia"

  • Smażone kwiaty dyni ze świeżą figą i serem z orzechów lub prawdziwą fetą

    ...podprażone orzechy, bez dodatków). Zioła szatkuję, wszystko razem mieszam w misce na farsz, próbuję i ewentualnie doprawiam - smak powinien być zdecydowany, w żadnym wypadku mdły.   Można opcjonalnie(...). Kwiaty dyni faszeruję z wyczuciem za pomocą łyżeczki mniej więcej do połowy i zakręcam delikatnie końcówkę. Do wersji bez fety mieszam rózgą mąkę ryżową z mlekiem migdałowym, morusam w tej mieszance...

  • Polecam ten przepis, bo jest prosty, oszczędny i nie zajmuje dużo czasu.Jabłka bez konserwantów na pyszną szarlotkę zimową porą.

  • Risotto z pęczaku z dynią i pieczarkami

    Składniki: 1 i 1/2 szklanki pęczaku 500 g dyni (może być mrożona) 200 g kapeluszy pieczarek por 2 grube plasterki bekonu (bez skóry) 2 łyżki oliwy ząbek czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego (może być instant) ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: 1. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż dynię na blasze, skrop połową...

  • Kilka ciekawostek o dyni

  • Makaron ze smażoną dynią

    Składniki: - 0,3 kg dyni bez skóry i pestek, - 1/2 opakowania makaronu, - 2 ząbki czosnku, - 4 łyżki masła, - 2 łyżeczki siekanego majeranku, - 4 łyżki tartego parmezanu, - sól, pieprz, - kilka gałązek majeranku do dekoracji Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dynię pokroić w kostkę i przesmażyć na lekko rozgrzanym maśle, dusić na wolnym ogniu aż zacznie mięknąć, doprawić...

  • stycznia 17, 2017 Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone / bez smażenia / bez oleju dania obiadowe, ulubione Robiąc te odchudzone kotlety schabowe nie nastawiałam się na wielkie "wow". Chciałam zmniejszyć kaloryczność obiadu, kotlet z patelni zdecydowanie odpadłam, chciałam zrobić go bez tłuszczu. Wyszło naprawdę super!

  • Pomidory faszerowane dynią

    Składniki: - 4 pomidory, - 0,3 kg dyni bez skóry i pestek, - 2 ząbki czosnku, - 1 połówka piersi z kurczaka, - 1 łyżka siekanego oregano, - Kilka listków oregano do dek, - oracji 2 łyżki masła, - olej do smażenia, - sól, pieprz Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę i przesmażyć na lekko rozgrzanym maśle, dusić na wolnym ogniu, aż zacznie mięknąć. Czosnek pokroić w plasterki, pierś...

  • Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone.

Artykuły na temat: dynia bez smażenia
  • Wielka księga smaków: Dynia

    ...poślubną wkładał maskę z dyniowej skorupy i gryzł pestki, by lepiej sprostać mężowskim obowiązkom. Wiele odsłon Sama dynia występuje aż w 120 odmianach. U nas najczęściej uprawia się tę o żółto-pomarańczowym miąższu, bogatą w drogocenne pestki. Popularna jest dynia olbrzymia i zwyczajna, ale bez problemu dostaniesz też dynię makaronową, piżmową, dynię Muscat de Provence i Hokkaido. W wersji na...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Cukinia, dynia i spółka

    ...obraniu ze skórki i usunięciu pestek z miąższu. Każdy melon może być spożywany na surowo, bez dodatków. Pokrojony w kostkę lub wydrążony łyżeczką jest idealnym dodatkiem np. do sałatek owocowych(...) niskokaloryczny (ok. 20 kcal  w 100 g), ma niewiele węglowodanów, mogą go jeść bez obaw diabetycy. Jest bogatym źródłem wit. C, witamin z grupy B (B1, B2), PP, magnezu, żelaza, wapnia, a także potasu. Jak...

  • Jak sprawić, by smażone potrawy były jednocześnie pyszne i niskokaloryczne? Wystarczy nowoczesna patelnia z oferty marki Florina, dobry olej i przestrzeganie kilku zasad. Dzięki temu smażone potrawy zachowają wyśmienity smak i aromat. Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. Złote zasady 1. Patelnię...

  • Dania z dynią

    ..., gotować 2 minuty. Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20-30 minut. Pestki dyni zrumienić bez tłuszczu. Odłożyć 4 łyżki...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Jak wspomóc spalanie tłuszczyku... bez sportu

    ...prostych (słodycze, ciasta, cukier). 1. Przygotowujemy potrawy na beztłuszczowej patelni lub grillu. Jeśli jednak smażymy je na oleju, zawsze odsączamy jego nadmiar na papierowym ręczniku kuchennym(...) niż kaszka manna. Dłużej też je trawimy. 4. Ograniczamy spożycie warzyw skrobiowych. W Polsce jemy przede wszystkim za dużo ziemniaków (warzywa skrobiowe to też groch, dynia, bataty). Choć są cenne...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...