• Informacje na temat:

    dynia bez gotowania

Przepisy na temat: dynia bez gotowania
  • Tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami

    ...łyżek płynnego miodu Składniki na marynowaną dynię 1 duża dynia 3 szklanki cukru trzcinowego Kilka goździków 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 1 szklanka octu(...) garnka wlewamy wodę, ocet i przyprawy (bez soli). Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy łyżeczkę soli i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy według...

  • Coś dla leniwych ;-) Płatki owsiane są bardzo pożywne i zdrowe.

  • Risotto z pęczaku z dynią i pieczarkami

    Składniki: 1 i 1/2 szklanki pęczaku 500 g dyni (może być mrożona) 200 g kapeluszy pieczarek por 2 grube plasterki bekonu (bez skóry) 2 łyżki oliwy ząbek czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego (może być instant) ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: 1. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż dynię na blasze, skrop połową...

  • Kilka ciekawostek o dyni

  • Jak zrobić deser wegański bez mąki i cukru?

    Nawet w słodyczach i deserach mogą znaleźć się zdrowe składniki - przekonuje Magda Gembacka. Na urodziny dziecka, w miejsce ciężkiego tortu z maślaną masą, zróbcie tartę bananowo-dyniową na daktylowym spodzie. Pyszna i bez pieczenia!

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

  • Zupa z dyni

    ...i przesmażyć cebulę. Dodać dynię i również krótko przesmażyć. Całość oprószyć mąką i wymieszać. Wlać bulion, wino i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 25-30 minut, aż dynia stanie się miękka. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć i odstawić do ostudzenia. Zupę zmiksować i ponownie doprawić. Rozlać do talerzy, każdą porcję posypać pestkami dyni, zrobić kleks z Creme...

  • Przepis wart wypróbowania: "Azjatycka zupa bez gotowania"

  • Gulasz z dyni jarski

    ...ostrożnie 20 min bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. 3. Dodać fasolę i gotować, aż będzie gorąca. Dodać skórkę z limonki i kolendrę. Doprawić odrobiną soli. Jeżeli znasz dokonały przepis(...)Składniki: - 2 łyżki oleju roślinnego, - 1 duża cebula, posiekana, - 1 dynia o wadze ok. 900 g, - 2 łyżeczki cukru, - 400 ml mleka kokosowego z puszki, - 225 ml bulionu warzywnego...

  • Kto z Nas nie kocha włoskiej lasagne???? :) smakuje o każdej porze roku i praktycznie każdemu. Przepis możemy modyfikować w dowolny sposób. W wersji dla dzieci...po prostu na drobnych oczkach ścieramy warzywa, dodajemy pokrojone bez skórki świeże pomidory, a one w sosie pomidorowym, będą pyszne i dostarczą witamin. Kiedyś męczyło mnie wcześniejsze obgotowanie płatów lasagne, a jeśli dodałam surowe...wydawały się lekko niedopieczone... podaję

Artykuły na temat: dynia bez gotowania
  • Cukinia, dynia i spółka

    ...obraniu ze skórki i usunięciu pestek z miąższu. Każdy melon może być spożywany na surowo, bez dodatków. Pokrojony w kostkę lub wydrążony łyżeczką jest idealnym dodatkiem np. do sałatek owocowych(...) niskokaloryczny (ok. 20 kcal  w 100 g), ma niewiele węglowodanów, mogą go jeść bez obaw diabetycy. Jest bogatym źródłem wit. C, witamin z grupy B (B1, B2), PP, magnezu, żelaza, wapnia, a także potasu. Jak...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Gotuję, nie marnuję!

    Dlaczego wyrzucamy? Po pierwsze, robimy zbyt duże zakupy, bez listy i bez planu. Po drugie, nie wiemy, co zrobić z resztką twarożku, pianą z białek czy zwiędniętą sałatą. Czyli tym, co zostało nam(...) Warzywa: w lodówce, bez folii trzymaj sałatę, szpinak, seler naciowy, koperek, natkę; w cieniu, w koszyku lub woreczku, w temperaturze pokojowej - pomidory, ogórki, ziemniaki, marchewkę. Owoce...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Wielka księga smaków: Dynia

    ...poślubną wkładał maskę z dyniowej skorupy i gryzł pestki, by lepiej sprostać mężowskim obowiązkom. Wiele odsłon Sama dynia występuje aż w 120 odmianach. U nas najczęściej uprawia się tę o żółto-pomarańczowym miąższu, bogatą w drogocenne pestki. Popularna jest dynia olbrzymia i zwyczajna, ale bez problemu dostaniesz też dynię makaronową, piżmową, dynię Muscat de Provence i Hokkaido. W wersji na...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Dynia – na zgagę i wzdęcia

    Dynia jest wyjątkowo bogata w beta-karoten . Pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Jest silnym przeciwutleniaczem. Hamuje rozwój chorób(...) soku z dyni i pół szklanki soku z jabłek (marchwi). Przeciw pasożytom. 200 g  świeżych nasion bez łupinek utrzyj z wodą. Dodaj łyżkę syropu owocowego. Zjedz rano na czczo, w 2 porcjach...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • KNEDLE JAGLANE Z DYNIĄ

    A tym razem knedle jaglane- genialne, bez mąki! Bezglutenowe, bez nabiału!

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...