• Informacje na temat:

    duzy placek drożdżowy

Przepisy na temat: duzy placek drożdżowy
  • Drożdżowe z kruszonką

    ....   Placek migdałowy Sposób przygotowania 1. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę(...) pergaminem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby placek. Ułóż go na spodzie blachy. Posyp owocami. Składniki kruszonki zagnieć, zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na owoce. Placek piecz 45

  • Przepis wart wypróbowania: "Placek drożdżowy"

  • Drożdżowe plecionki

    ..., ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na placek (30x40 cm). Potnij go na 3 paski. Posmaruj je masą makową i posyp wiśniami. Potem zroluj. Jeden rulon zwiń, formując ślimaka. Ułóż go na środku tortownicy (śr(...). Dodaj masło. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godzinę. Ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Przytnij go, by miał dł. 65-70 cm i szer. 35-40 cm. Ze skrawków ciasta wytnij dekoracyjne listki...

  • Prosty niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.....

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ..., odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • proste i pyszne

  • Placki na drożdżach

    ...pieprzu i mielonego kminku. Wbij jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Dołóż starte ziemniaki. Całość wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby...

  • przepyszny maślany placek drożdżowy. Piekłam go w ostatnim tygodniu dwa razy i kroiłam wyjęty prosto z pieca, bo właśnie taki ciepły smakuje najlepiej

  • Wieniec nacinany z orzechami i suszonymi owocami

    Sposób przygotowania 1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę wsyp do miseczki. Dodaj sól, cukier, jajka i masło. Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę.  2. Orzechy posiekaj. Suszone owoce pokrój i skrop rumem. Bakalie wymieszaj. Wyro- śnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozdziel. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placek.  3. Drożdżowe placki posyp...

  • Jakiś czas temu uzbieraliśmy jabłka z prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P

Artykuły na temat: duzy placek drożdżowy
  • Drożdżowa plecionka

    ...(35x55 cm). Pozostałe masło stopić, przestudzić. 3. Placek posmarować 2/3 stopionego masła. Posypać kawałeczkami jabłek i rodzynkami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 22 plasterki...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Placek à la pizza

    Wystarczy pół godziny, aby przygotować pyszny wielowarzywny placek. Śmiało może konkurować z pizzą.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Antosiek... i drozdzowy placek specjalnie na jego imieniny!

    ...i dobrze sie sklada. Upieklam dziecku placek drozdzowy z rabarbarem, truskawkami i malinami, wedlug przemisu M. prosto ze slaskiej kuchni... cudny! Zajadamy wiec. A za chwile Antosiek ma imieninowe wyjscie do muzeum sztuki wspolczesnej bo chcial nauczyc sie rzezbic... tak wiec zyczenie zacznie sie spelniac! A przepis na placek, przeze mnie nieco zmodyfikowany... na duza blache... Ciasto: 400

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta drożdżowe

    .... Wieniec drożdżowy Składniki na 4 porcje: 200 ml mleka, 50 dag mąki, 7,5 dag cukru, szczypta soli, pół kostki drożdży(5 dag), 40 dag malin, 10 dag pistacji, 10 dag miękkiego masła, 2 jajka, 2 łyżki(...) 15 minut. Potem zagnieść z masłem, jajkami i resztą mleka. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na placek o wymiarach...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Pizza obchodzi urodziny

    Już Egipcjanie doceniali smak płaskiego, okrągłego placka, który spełniał funkcję płatniczą. Rzymianie ciasto zaczęli doprawiać ziołami i przyprawami oraz serem. W XVII wieku do składników dorzucono rybę, a potem Włosi wykorzystali smak pomidora i tak drożdżowy spód przechodził rożne metamorfozy, aby stać się symbolem popkultury.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....