• Informacje na temat:

    duży karp pieczony z pietruszką

Przepisy na temat: duży karp pieczony z pietruszką
Artykuły na temat: duży karp pieczony z pietruszką
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

    ...efektów ucztowania, ale też w pełni skorzystamy ze świątecznych dobrodziejstw. Barszcz czerwony czysty 200-220 ml + 5 uszek z grzybami Karp (1-2 dzwonki) pieczony/gotowany lub duszony z warzywami(...). Świąteczne dania są jednak bardzo kaloryczne i spożycie ich w dużych ilościach może spowodować przyrost tkanki tłuszczowej, a tym samym wzrost masy ciała. Są to także potrawy ciężkostrawne, które...

  • Była leniwa sobota, czas rozciągał się w nieskończoność, litery w książkach skakały przed oczami, przestawiały się i wyciągały, jakby nie chciały żebym składał je w logiczne słowa. Wszystko przez piątkowy wieczór, który znowu zakończył się krótkim acz nagłymi utratami świadomości, wywołanymi zbyt dużym stężeniem alkoholu w krwiobiegu. Kiedy tak siedziałem na stole, zadrżał wyciszony telefon. Odebrałem. W głośniku usłyszałem głos Mecenasa. Sprawiał wrażenie równie zmęczonego piątkowym...

  • Król polskich rzek

    ...w mleku z solą jak karpia. Potem obtaczają go w mące i smażą na patelni. Takiego pstrąga posyp prażonymi na maśle płatkami migdałów. Z cytrynową nutą Do pstrąga świetnie nadają się pieprz cytrynowy(...) oliwą ziemniaki z czosnkiem, pietruszką i papryką. Posyp je solą i tymiankiem. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, ułóż na nich ryby i piecz przez kolejne 20 minut. Danie podawaj na stół póki gorące...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...jadało się wtedy również rybę, np. karpia smażonego, albo w galarecie. Oczywiście, nie była to identyczna wieczerza, nie było takich potraw jak makówka, kutia itd., ale atmosfera była zbliżona(...) i szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku na środku wykroić (np. literatką) nieduży otwór. Na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem po­zostałego alkoholu - smażyć krążki z obu stron na złoty kolor...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...można zamiast masła dodać do farszu smalcu ze skwarkami lub gęsiej okrasy. Na następnej stronie znajdziesz przepis na kaszubskie fondue >> Kaszubskie fondue dla 2 osób mało pracy, duży efekt(...) tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Solimy. Wyjmujemy mięciutką gicz, starannie obieramy z mięsa. Mięso kroimy i dodajemy do flaków. Imbir ścieramy...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...