• Informacje na temat:

    duze kluski slaskie z miesem

Przepisy na temat: duze kluski slaskie z miesem
  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie. Czas przygotowania 45 minut Polecamy: zupę chrzanową Bitki w sosie kaparowym Składniki na 4 porcje: - 60 dag polędwiczki...

  • Ciasto przygotowane jak na kluski śląskie, ale nadziane farszem mięsnym, polane cebulką... Uwielbiam :)

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...i jeść! Po pani figurze tego nie widać... Czyżby tradycyjne śląskie kluski były niemile widziane w pani kuchni? Olga Bończyk: Moja kuchnia pozbawiona jest białego pieczywa, ziemniaków, mąki...

  • Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodatek do dania głównego.

  • Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.

  • Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej. Pamiętam, że od zawsze gościły w moim rodzinnym domu. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, a szczególnie w tej najbardziej zabawnej czynności jaką jest robienie dziurek. Dziurki w kluskach są bardzo ważnym elementem - stworzone są do tego, aby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu.

  • Moje kluski są bez jajka. W sumie można dodać jajko ale są dwie szkoły robienia tych klusek.

  • Generalnie powinno się je przygotowywać przy użyciu mąki ziemniaczanej, ale znacie to powiedzenie: "Z braku laku dobry kit". Nie miałam mąki ziemniaczanej, więc powstały śląskie z mąką pszenną luksusową :) Wydaje mi się, że może lekko różnią się pod względem konsystencji ciasta od tych tradycyjnych, są nieco twardsze, ale nie ma to wpływu na smak. Polecam!

Artykuły na temat: duze kluski slaskie z miesem
  • Kluski i kluseczki

    Kluski śląskie z gulaszem Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków, 1-2 jajka, 4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej, sól. Gulasz: 700 g łopatki wieprzowej, 2 duże cebule, ząbek czosnku, 2 łyżki smalcu(...). Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem. Przygotuj gulasz: mięso pokrój w kostkę. Cebule, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Ulubione kluski

    Kluski to wielka rodzina wyjątkowych smakołyków przygotowywanych w domu według przepisów, które często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kojarzą się z domem i smakami z dzieciństwa. W tradycyjnej kuchni nazwa "kluski" jest zarezerwowana dla makaronu własnej roboty, przygotowanego ze świeżego ciasta z mąki pszennej i żółtek. Delikatne, żółte, cienkie kluseczki są wymarzonym dodatkiem do...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Moje kochane kuchareczki, szare kluseczki wedlug przepisu mojej mamy robi sie tak : czytamy wpis Aliczee, ktora uczyła nas jak sie robi kluski śląskie(...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½ szklanki wody2...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • Była leniwa sobota, czas rozciągał się w nieskończoność, litery w książkach skakały przed oczami, przestawiały się i wyciągały, jakby nie chciały żebym składał je w logiczne słowa. Wszystko przez piątkowy wieczór, który znowu zakończył się krótkim acz nagłymi utratami świadomości, wywołanymi zbyt dużym stężeniem alkoholu w krwiobiegu. Kiedy tak siedziałem na stole, zadrżał wyciszony telefon. Odebrałem. W głośniku usłyszałem głos Mecenasa. Sprawiał wrażenie równie zmęczonego piątkowym...