• Informacje na temat:

    duszony por w winie

Przepisy na temat: duszony por w winie
  • Skrzydełka w winie

    ...i obgotowuj w drugim garnku tak, by całe były w sosie. Podawaj z duszonymi warzywami.

  • szybki dodatek do drugiego dania :)

  • Składniki na 6 porcji: - 1 kg wołowego ozora, - marchewka, - pietruszka, - seler, por, - 1 kostka rosołowa, - dwa małe awokado, - 1 pomidor, - 3 łyżki oliwy, - 50 ml białego wina, - 1 ząbek(...). Ostudzić, pokroić na cieniutkie plasterki. Ozorki podawać z ziemniakami posypane natką pietruszki i szczypiorkiem. W małej miseczce podawać sos z awokado.v Porcja - 460 kcal Czas przygotow.: 210

  • Ostatnio odkryłam pora, tzn znałam go oczywiście jako warzywo dodawane do zup, rosołu itp.. ale ostatnio odkryłam jak wybornie smakuje sam, uduszony jako dodatek do obiadu lub podany z ryżem

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste w smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko.

  • przepis na 6 osób; czas przygotowania-45 minut; składniki: 2 pory, 4 ziemniaki, puszka kukurydzy, 2 kostki rosołku warzywnego, 3 szklanki wody, pół szklanki wina wytrawnego, odrobina oleju, sól, pieprz do smaku

  • Delikatny, wilgotny schab duszony w winie z czosnkiem i rozmarynem.

  • Klasyczny zestaw francuski

    ...naciowy 1 por 500 ml białego wytrawnego wina 1 cebula bouquet garni: liść laurowy, tymianek, natka pietruszki 2 goździki 3 ziarna angielskiego ziela sól, biały pieprz 250

  • Propozycja na delikatnego i soczystego łososia duszonego w białym winie, otulonego koperkową nutą. Rybka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy ryb :)

Artykuły na temat: duszony por w winie
  • ...4 porcje...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Anita Lipnicka: Może pani jest ten typ?

    ...zakochałam się w Johnie Porterze artyście. Na scenie jest kompletny, doskonały, niczego mu nie brakuje. Ale to poza sceną zaczyna się szare życie, w którym jest mnóstwo niedociągnięć, mankamentów, trudnych(...) jeśli jeszcze raz przyjdzie mi zaśpiewać "Wszystko się może zdarzyć", po prostu zwymiotuję. Żyłam wtedy z pewnym Anglikiem, który podsunął mi pomysł, bym odezwała się do Johna Portera i coś z nim...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Obiady z kurczakiem

    Udka z porami Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy(...) z dekoracyjnie ułożonymi porami i pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 210 kalorii Rolada faszerowana tuńczykiem Składniki dla 4 porcji: .3 piersi z kurczaka lub 1 cały...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • W cztery tygodnie popraw odporność całej rodziny

    Każdy człowiek dziedziczy w pewnym stopniu swoją odporność w genach. Przeciwciała otrzymujemy też z mlekiem matki. Ale od momentu, gdy przestajemy być karmieni piersią, odporność musimy budować sami. To szczególnie ważne zadanie w przypadku dzieci, bo ich układ immunologiczny jest niedojrzały. Dlatego maluchy chorują częściej niż dorośli. Lekarze ostrzegają, że przyczyną słabej odporności są nie...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Kukurydziane żniwa

    ...1/4 szklanki drobno startego parmezanu, 1,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 3 łyżki sera pleśniowego typu rokfor (plus łyżka do posypania), duża porcja (głęboki talerz) smażonych(...) stanie się złoty z bursztynowymi plamkami. Podgrzej usmażone wcześniej grzyby. Porcje polenty nałóż na duży talerz, polej gorącym masłem, na wierzch połóż porcję grzybów, posyp pokruszonym rokforem...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...