• Informacje na temat:

    duszone talarki ziemniaczane

Przepisy na temat: duszone talarki ziemniaczane
Artykuły na temat: duszone talarki ziemniaczane
  • Pyzy w sosie pieczarkowym

    Równie dobre jak pyzy będą kluski śląskie, kopytka lub placki ziemniaczane.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...włoszczyzny, 1 główka kapusty włoskiej(ok. 1 kg), 2 łyżki oleju, 400 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier, 5 dag mielonych orzechów laskowych, 3 dag masła, natka do dekoracji. Owoce(...) ml białego wina, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki miodu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 papryczka chili, sólDDpieprz czarny mielony, 1 por, pietruszka do dekoracji. Oczyszczone...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Placki

    ...czarnych oliwek, po łyżce octu i oliwy, kilka liści sałaty. Cukinię zetrzeć, posolić, odstawić, aby puściła sok. Pomidory pokroić na cząstki, cebulę w talarki, wymieszać z oliwkami. Doprawić oliwą(...) pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól,  pieprz, olej do smażenia, listki sałaty do dekoracji. Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser zetrzeć na tej samej tarce. Wędlinę...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Dzień dziecka w kuchni

    ...wzbogacą podsmażone na oliwie warzywa, np. marchew drobno utarta, seler naciowy pokrojony w kostkę albo talarki zielonych lub czarnych oliwek. 1. Mięso przysmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Cebulę oczyścić...

  • Konkurs trwa! Zobacz przepisy, które zostaną wykonane przez uczestników w II półfinale. Który z przepisów zachwycił Cię najbardziej? Oceń! Ewelina Kittner Danie główne Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami Krótki opis: Moja propozycja na obiad to gulasz wołowy z aromatycznymi suszonymi pomidorami. Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne. Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną. Gorąco polecam.   Składniki - 400-500g mięsa wołowego na gulasz - 1 cebula...

  • Wołowina na stole!

    ...z przepuszczonych przez praskę (lub zmiksowanych) ziemniaków, mąki ziemniaczanej (1/4 ilości masy ziemniaczanej) i dwóch jajek. Formować kulki z dziurką w środku. Gotować w osolonym wrzątku 5 minut od(...) z nasion, pokroić. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki i marchew w talarki, paprykę w kosteczkę. Warzywa zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę mięso, oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem...

  • Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.   W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie...