• Informacje na temat:

    duszone plastry buraka

Przepisy na temat: duszone plastry buraka
  • WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA

    ...balsamiczny, ocet winny, cynamon i miód, dusić  3 min/120°C/obr. 0.5 . 12  Bułki posmarować majonezem, następnie na spodzie każdej położyć liść sałaty, kotlet, chutney, cebulę, 2 plastry ogórka, plaster...

  • Duszone plastry schabu z ziołami i cebulą.

  • Przepis na udane Święta

    Delikatesowy Mosso. Tak przyrządzonym sosem zalewamy żaroodporne naczynie,  w którym wcześniej ułożyliśmy białą kiełbasę(np. z cukinią) pokrojoną w plastry. Zapiekamy w piekarniku i w niespełna godzinę nasze(...). Buraki zapiekamy w piekarniku, a następnie kroimy w plastry. Łososia doprawionego wcześniej solą i pieprzem podsmażamy na złoty kolor, po czym zalewamy wodą  i przez chwilę dusimy pod przykryciem...

  • Polecam smaczne, duszone z cebulką plastry schabu.

  • Nie bój się cykorii

    ...z boczkiem i szalotką, cykorię przepoławiamy i wycinamy gorzkie głąby. Skrapiamy cykorię oliwą i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wypełniamy je boczkiem, orzechami i szalotką. Grube plastry mozzarelli układamy na wierzchu i wstawiamy wszystko do piekarnika. Zapiekanka będzie gotowa, kiedy ser stopi się i delikatnie ozłoci. Inną zapiekankę zrobimy z pieczonymi burakami. Wydrążamy 2-3 buraki...

  • Mięso pełne aromatu ,kruche z dodatkiem grzybów mun.Serdecznie polecam:)

  • Bardzo dobra i zdrowa przystawka, może to być również lekka kolacja.

  • Zdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek.

  • Tania, zdrowa i smaczna przystawka .

  • Wypróbowany przepis na "Carpaccio z buraka"

Artykuły na temat: duszone plastry buraka
  • Zakwas z buraków

    Co daje? Zawiera kwas foliowy i żelazo. Likwiduje anemię i zmęczenie. Wzmacnia odporność.  Jak go zrobić? Obierz kg surowych buraków, pokrój w plastry, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, trzy ziarna ziela angielskiego i cztery  liście laurowe, sześć ziaren pieprzu. Przełóż do słoja i zalej litrem wody z łyżeczką soli. Zakryj słój talerzykiem. Po pięciu  dniach zakwas jest gotowy do spożycia...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Te wspaniałe buraki!

    Buraki marynowane Składniki: 2 kg buraków Sól 150 g cebuli perłowej 125 g cukru 375 ml octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w plastry. Cebulę zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić i obrać. 750 ml wody, ocet i cukier zagotować. Gotować 5 minut, dodać listki laurowe...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Mielone z warzywami

    Z mięsa mielonego zwykle formujemy kotlety. Dziś mielone w roli farszu - z dodatkiem ogórka, kapusty lub buraka.

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • ...do sosu. Mieszamy ze startym parmezanem. Dodajemy obok łososia i gotowe.   Sałatka z buraczków Gotujemy 4 duże buraki. Po ugotowaniu kroimi w cienkie plastry. Rozgrzewamy olej z pestek dyni. Smażymy buraki 5 minut. Dodajemy pokrojony na plastry czosnek. Następnie łyzkę miodu. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ser kozi typu camembert i perstki dyni. Posypujemy rukolą. Smacznego   

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Co jeść, aby ulżyć w dnie moczanowej?

    Wskazana jest dieta bogata w chude produkty mleczne i mięsa, jaja, warzywa (np. papryka, natka pietruszki, marchew, cukinia, ziemniaki, brokuły, jarmuż), owoce (czereśnie, wiśnie, pomarańcze, truskawki, czarne porzeczki, kiwi), gruboziarniste kasze i pieczywo, płatki zbożowe, makarony.

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...