• Informacje na temat:

    duszona marchewka cytryny

Przepisy na temat: duszona marchewka cytryny
  • Wołowina duszona na sposób żmudzki

    ..., jabłkiem, łyżeczką soku z cytryny i cukrem. 4. Mięso nadkroić w poprzek, nie do końca. Utworzoną kieszeń wypełnić marchewką z jabłkiem i czosnkiem, spiąć wykałaczką. 5. Ułożyć w wysmarowanej masłem(...) pozostałe jabłka zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, kminkiem. 8. W rondelku stopić pozostałe masło, wrzucić ugotowaną fasolę, podgrzać, dodać jabłko, wymieszać, zdjąć z ognia. Miękką...

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

  • Duszona gicz cielęca i risotto po mediolańsku (Ossobucco i risotto alla milanese)

    ...z jednej cytryny, - szczypta szafranu, - 600-700 ml bulionu drobiowego, - 4 łyżki masła, - 250 g ryżu, - 75 g sera Grana Padano Przygotowanie: 2 cebule i 3 ząbki czosnku obrać i pokroić...

  • pyszna i zdrowa

  • Gulasz wiejski z soczewicą

    Sposób przygotowania 1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Seler oczyść, odetnij liście, trochę zostaw do posypania gulaszu. Łodygi selera potnij na kawałki. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój w grubą kostkę. (Aby nie ściemniały, możesz je lekko skropić sokiem z cytryny). Kiełbaski pokrój w plasterki.  2. Cebulę oraz czosnek obierz...

  • Duszona marchewka idealnie nadaje się do obiadu zamiast zwyczajnej sałatki.

  • Wegetariańska uczta

    ...pomidorowego 1 marchewka ¼ małego selera 2 łyżki świeżego tymianku i rozmarynu drobniutko pokrojonego serek mascarpone (jeśli lubicie) Przygotowanie: 1. Na dużej patelni na oliwie(...) 1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku) 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry   Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy kmin. Kiedy kmin zacznie ładnie pachnieć...

  • Zupełnie odmieniona jarzynka z marchewki.

  • Ryż z czterech stron świata

    ...łososia 350 ml gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku trochę soku z cytryny sól, pieprz, olej do smażenia Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż, mieszając, smaż kilka minut, aż stanie(...) ryżowego. Uformuj owalne placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Osącz na papierowm ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 3. Jogurt połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny. Sos posól...

  • Super smaczny dodatek do obiadu

Artykuły na temat: duszona marchewka cytryny
  • Sałatka z lekko duszonych wrzyw

    ....  - Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą.   Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie np. z przypieczonymi toastami 

  • Nie od dziś wiadomo, że cytryna może pomóc nam uporać się z przeziębieniem oraz poprawić smak wielu potraw. Ale to nie wszystko! Okazuje się bowiem, że ten popularny owoc ma znacznie więcej zastosowań. Dodajemy ją do herbaty, przygotowujemy z niej syropy lub wykorzystujemy jako doskonały dodatek do ciast i dressingów sałatkowych. Włączenie cytryny do naszej diety to bardzo dobra decyzja, gdyż ma ona naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niej pozbędziemy się zgagi i nudności...

  • Losos i "stare" marchewki oraz cd. z wczoraj

    ...i polewamy sokiem wycisnietym z pol cytryny. Wrzucamy te na patelnie skorke starta z tej samej polowki cytryny oraz 30 g masla. Calosc pokrywamy woda i dusimy... doprawiajac sola. Dusimy wedlug uznania ja...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...

  • Niedzielne mięso duszone

    ...solą i białym pieprzem. Udekorować świeżymi ziołami. Podawać z białym pieczywem. Karkówka duszona na warzywach Składniki na 4 porcje : 1000 g wieprzowej karkówki bez kości, sól, pieprz, 2 łyżki(...) z posiekanymi ziołami. 4. Kurki podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pod koniec doprawić solą i ewentualnie kilkoma kroplami cytryny. Roladki polać sosem. Podawać z kurkami i ziemniakami z wody. Życie na gorąco 45

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Pokrzywa dla zdrowia i urody

    ...cebula, 1-2 ząbki czosnku, 150 ml białego wytrawnego wina, 4 szklanki bulionu warzywnego, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, 7-10 dag listków młodej pokrzywy, 2 łyżki oleju, 2 łyżki(...) z 1 łyżką masła. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj ryż oraz skórkę z cytryny. Smaż ok. 2 min, nie przestając mieszać, aż ryż  się zeszkli. Następnie wlej wino i gotuj, aż cały płyn wyparuje...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego różnorakich...

  • Pyszny obiad w godzinę

    Młoda kapusta, marchewka, kalarepka, a może seler naciowy... Pamiętaj o warzywach!

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...