• Informacje na temat:

    drożdżowe pizza

Przepisy na temat: drożdżowe pizza
  • Pizza z owocami

    ...rozczyn z drożdży i połowy szklanki wody. Wyrośnięty wlej do przesianej na stolnicę mąki, dodaj resztę wody, oliwę i sól, następnie wyrób ciasto drożdżowe. Pozostaw je przykryte w ciepłym miejscu na 45(...) nagrzanym do 200°C. Podawaj gorące, polane syropem klonowym. Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza...

  • Mięciutka i puszysta, rozpływająca się w ustach! W sam raz dla miłośników tego dania

  • Pizza na kamieniu z serem gouda i szparagami

    A może domowa pizza? Wypróbuj koniecznie ten przepis. Szparagi nadadzą jej wyjątkowy smak...

  • Capriciosa to najpopularniejsza, zaraz po maghericie pizza:). Jest w ofercie praktycznie każdej pizzeri, nie zapominajmy, że w prosty sposób możemy przygotować ją w domu! Zawsze są na niej sos pomidorowy, ser, szynka i pieczarki, w mojej wersji dodałam także czerwoną cebulę.

  • Dominika Wójciak poleca pizzę na spodzie z... kalafiora

    Jeśli "boisz" się ciasta drożdżowego i wolisz dietetyczną wersję pizzy, ten przepis jest właśnie dla ciebie - kalafiorowa pizza z sosem z pieczonych pomidorów oraz ricottą. "Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie" - zachęca PAP Life Dominika Wójciak, autorka przepisu.

  • ... domowa pizza

  • Prosta a smakuje jak włoska...

  • Pizza pieczarkowa z szynką

    Domowa pizza smakuje najlepiej!

  • Pizza - chyba najlepsza jaką dotąd udało mi się zrobić. Czy to do zasługa doboru składników, czy też braku żółtego sera? A może sekret tkwi w puszystym cieście? Nie wiem doprawdy ale ta pizza to było coś! Zamiast tofu można oczywiście użyć żółtego sera ale dla mnie ta wersja jest jednak delikatniejsza. Uwaga dla miłośników ciągnącego się sera - tofu tak się nie zachowuje :) Jeśli o ciasto chodzi to chyba metodą prób i błędów doszłam do tego co robić aby było miękkie i puszyste. Ciasto ma...

Artykuły na temat: drożdżowe pizza
  • Placek à la pizza

    Składniki na 20 porcji: 50 dag marchewki, 75 dag brokułów,sól, 30 dag cukinii, 25 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag zielonego groszku, 1 op. mieszanki na ciasto drożdżowe (w proszku), 20 dag śmietany kremówki, 1/4 litra mleka, 6 jajek, pieprz, tłuszcz do blachy. Przygotowanie Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zwykle proszek z torebki trzeba wymieszać z oliwą i ciepłą...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Pizza inaczej

    Nasze przekąski są łatwiejsze do wykonania niż pizza, a smakiem wcale jej nie ustępują.

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Pizza obchodzi urodziny

    ...to jedno, a wykorzystane składniki to drugie. Jakość ma znaczenia. Dlatego starajmy się dobierać produkty starannie, bo w dużym stopniu przekłada się to  smak drożdżowego spodu.  Smak pizzy zależy...

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Fot. 123RF Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Początek dynamicznej kariery pizzy rozpoczął się jednak za sprawą...

  • Śmietanowa pizza z szynką

    1. Drożdże rozkruszamy w 250 ml letniej wody z odrobiną cukru. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i rozczyn drożdżowy....

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Pizza po polsku

    Wędliny, pieczarki, pomidory, trochę sera… Niewiele trzeba, by powstała pyszna pizza.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...