• Informacje na temat:

    drożdżowe ciasto ze śliwkami

Przepisy na temat: drożdżowe ciasto ze śliwkami
  • Drożdżowe plecionki

    ...zwoje ślimaka. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz 40-45 minut. Oprósz cukrem pudrem. Kołacz skręcany ze śliwkami(...). Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość...

  • Moje ulubione ciasto drożdżowe w sezonie jesiennym to oczywiście jest drożdżowiec ze śliwkami oblany słodziutkim lukrem. Ciasto bardzo puszyste, delikatne do tego lekko kwaśna śliwka i oczywiście słodziutki lukier. Czy można chcieć czegoś więcej ?

  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Masa serowa: 300g twarogu 4 łyżki cukru pudru 14 śliwek kalifornijskich Ciasto drożdżowe: 320g mąki 120 ml mleka 5g drożdży instant 50 g cukru 40 g masła(...), odstawić do wystygnięcia. 2. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem. 3. Ciasto wyrabiać tzw. hakiem, najpierw na wolnych...

  • Jesienne. Śliwkowe. Drożdżowe. Pyszne!

  • Drożdżówki ze śliwkami

    ...przygotowywania ciasta drożdżowego ze śliwkami jest mnóstwo. Bardzo pięknie wyglądają np. minidrożdżówki upieczone w kokilkach i podane w nich na stół. Rogaliki, bułeczki lub chałki drożdżowe możesz nadziać(...)Składniki: Zaczyn: ●35 g świeżych drożdży ●łyżka cukru ●1/2 szklanki mąki ●1/2 szklanki lekko ciepłego mleka; Ciasto: ●jajko ●żółtko ●1/4 kostki masła ●1/2 szklanki mleka ●1/2 szklanki...

  • ciasto ze śliwkami. Piekłam na dużej blaszce 25x36cm. Można upiec na mniejszej wtedy bedzie wyższe

  • Przysmaki ze śliwkami

    Przygotowanie: 1. Mąkę na ciasto drożdżowe posiekaj z kardamonem cukrem i masłem. Mleko wymieszaj z drożdżami oraz jajkami, dodaj do mąki. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut(...) wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę i szybko rękoma zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Spód formy wylep ciastem. 2. Śliwki...

  • To moje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na wersję ze śliwkami :)

  • Drezdeńskie Eierschecke z winogronami

    Dresdner Eierschecke to trzywarstwowe ciasto z drożdżową bazą, warstwą serową i budyniową.

  • Mięciutkie wilgotne przepyszne:)

Artykuły na temat: drożdżowe ciasto ze śliwkami
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    ...mąki z rozczynem, dokładnie wyrobić ciasto - ma być dość luźne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Umyć, osuszyć i wydrylować śliwki, pokroić na cząstki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim śliwki i jeszcze raz pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać śliwki. Ciasto piec w piekarniku...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowe ciasto ze śliwkami

    ...75 g masła roztop. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. W misce umieść mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszaj. Dodaj jajko, masło i rozczynione drożdże. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw na 30 minut. Śliwki wypestkuj, marcepan utrzyj, dodaj 50 g masła i 2 jajka i wyrób za pomocą robota kuchennego. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wrób jeszcze raz i rozwałkuj na...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasta ze śliwkami

    Bez nich nie wyobrażamy sobie sierpniowych obiadów. Rozpoczął się sezon na ciasta ze śliwkami!

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • ...... ja nie przepadam za ciastem drozdzowym ... lubie wylacznie swieze i to umiarkowanie ... dlatego , pieke.. ciasto ze sliwkami - zatapianymi w ciescie...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...