• Informacje na temat:

    drożdzowe ciasto z wiśniami

Przepisy na temat: drożdzowe ciasto z wiśniami
  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    ...rozsmaruj na placku. Posyp wiśniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 45 minut. Ciasto wystudź i udekoruj np. paseczkami lukru. (...). Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. 2. Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta...

  • Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :)

  • Drożdżowe plecionki

    .... Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na placek (30x40 cm). Potnij go na 3 paski. Posmaruj je masą makową i posyp wiśniami. Potem zroluj. Jeden rulon zwiń, formując ślimaka. Ułóż go na środku tortownicy (śr...

  • smaczne ciasto do słodkiego lub pikantnego nadzienia

  • Rodzinny piknik – propozycja menu

    .... Zawijamy. Domowe bułeczki drożdżowe Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe z wiśniami. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na ręczne drylowanie wiśni zaopatrzmy się w te, które są już bez pestek(...) trzepaczką. Na koniec dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznej masy. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy i delikatnie rozwałkowujemy...

  • Palce lizać i bardzo proste racuszki. Wychodzi około 25 z tego przepisu.

  • Owocowe smaki lata

    ...odrobiną mleka i piecz w temp. 160 stopni ok. 20 min. Po przestygnięciu polej je lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Drożdżowe ciasto z wiśniami Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Mąkę przesiej do(...)Tarta z porzeczką i kremem budyniowym Składniki ciasta posiekaj nożem. Zagnieć szybko ciasto. Wstaw je na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj ją...

  • pyszne i dobre

  • Drożdżowe pierożki z wiśniami na każdą okazję.

  • Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe z wiśniami"

Artykuły na temat: drożdzowe ciasto z wiśniami
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...1. W misce wymieszać 400 g mąki, drożdże i 50 g cukru. Stopić 75 g masła, dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Wlać do miski, wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut(...) g cukru i 4 jajkami.  2. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem. Odstawić na 15 minut. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmarować je masą...

  • Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać? Składniki:...

  • Drożdżowe bułeczki z sosem wiśniowym

    .... Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 45 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.  2. Wiśnie osącz, zalewę zachowaj. Wymieszaj 100 ml wody z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Zalewę zagotuj, wlej rozrobioną mąkę. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Wymieszaj z wiśniami.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj wałek, pokrój...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Wiśniowy sad

    Maślano-kokosowe ciasto z wiśniami Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki pszennej, 7 dag wiórków kokosowych, budyń śmietankowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 22 dag miękkiego masła, 20 dag(...). Do masy jajecznej dodaj suche składniki i mieszaj mikserem na najwyższych obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno być gładkie i dosyć gęste. Okrągłą blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • ...wczoraj wieczorem, a jeszcze dzisiaj czuję skutki :(((   chyba mi tak porządnie odbiło. najpierw był królik i kluski u mamy na obiad, potem ciacho z wiśniami...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...pewnie się pojawi. Do tego prosta tarta makowa z bezą i wiśniami (dużo łatwiejsza niż drożdżowy makowiec - zawijaniec). Kocham Boże Narodzenie, nie tylko za atmosferę, ale także dlatego, że to...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...