• Informacje na temat:

    drozdzowe ciasto bez wyrabiania

Przepisy na temat: drozdzowe ciasto bez wyrabiania
  • Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu

    Ciepłe, wyjęte prosto z pieca pizzette można kupić na stoiskach z pieczywem na targach, a także w wielu sklepach z wypiekami oraz w cukierniach. To ulubiona przekąska włoskich dzieci. Nie ma bez niej(...) cukru. Do tej mieszkanki dodajemy 250 gramów mąki do pizzy, łyżeczkę soli i 30 ml oliwy. Ciasto wyrabiamy, aby powstała z niego elastyczna kula. Doskonale nadaje się do tego maszyna do pieczenia chleba...

  • Wieczorem przygotowujesz, wkładasz do lodówki a rano pieczesz.

  • Wypieki bez wpadki

    ...są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko...

  • dziś drożdżowe nieco inne bo bez wyrabiania i choć w smaku jest na pewno nieco inne niż „tradycyjne” drożdżowe to równie smaczne i na pewno warte wypróbowania. Przepis z zeszytu mamy…

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest(...) gęsto wykałaczką. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz kiełbasę bez pęknięć. Chrupiąca skórka: Jeśli chcesz, by kiełbaska była lśniąca oraz chrupiąca, 10 min przed końcem pieczenia...

  • idealne ciasto drożdżowe dla zabieganych, dosłownie robi się samo

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych

    ...! Miskę pozostaw cztery godziny w ciepłym miejscu. 2. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę (im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym lepiej będzie napowietrzone i tym delikatniejsze będzie po upieczeniu). Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką. 3. Jabłka umyj, nie obieraj ich ze skórki, tylko przekrój na pół i wydrąż gniazda...

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych bo bez ręcznego wyrabiania. Wystarczy tylko mikser. Ciasto ładnie rośnie i można dodać do niego nie tylko rabarbar, ale i inne sezonowe owoce.

  • Sposób na wielkanocną babę

    Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

  • Ciasto drożdżowe - delikatne, mięciutkie, pachnące lekko drożdżami. Chyba każdy takie lubi. Niestety z takim ciastem wiąże się też mniej przyjemna strona. A mianowicie, długie i mozolne wyrabianie w pocie czoła, potem czekanie aż ciasto wyrośnie, znowu wyrabianie i znowu czekanie... Ale przepis, który Wam przedstawiam jest wprost tego zaprzeczeniem! Polega na wsypaniu składników do miski w odpowiedniej kolejności, zostawieniu na 7 godzin (np. na noc), wymieszaniu i to wszystko:) Brzmi wprost...

Artykuły na temat: drozdzowe ciasto bez wyrabiania
  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała(...) też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Babka na medal

    .... 3. Zamykaną formę do ciasta wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto i zamknij. Następnie wstaw ją do wysokiego garnka z wodą (po zanurzeniu woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości zamykanej foremki). Babę(...) dodawaj do masy. Następnie dodaj śmietanę oraz proszek budyniowy i starannie wymieszaj. 3. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj płynną czekoladę oraz kakao, zaś do drugiej pozostałą łyżkę...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wiśniowy sad

    Maślano-kokosowe ciasto z wiśniami Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki pszennej, 7 dag wiórków kokosowych, budyń śmietankowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 22 dag miękkiego masła, 20 dag(...). Do masy jajecznej dodaj suche składniki i mieszaj mikserem na najwyższych obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno być gładkie i dosyć gęste. Okrągłą blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • ...La Colomba pasquale ... czyli GOLEBICA WIELKANOCNA ...

    ...wysokoglutenowej, ale mozna wziac i zwykla pszenna ), 7 g swiezych drozdz lub 2 g suchych, 55 g wody. Zarobic ciasto klejace i zostawic na 10 - 12 h ( sic! ) Po uplywie tego czasu dodajemy do zaczynu 100 g maki, 65 g mleka o tem. pokojowej.  Wymieszac i zostawic na okolo 1 h. A teraz ciasto wlasciwe: 150 g masla ( jak zimne to pociac na male kawaleczki), 135 g cukru mialkiego, 170 g mleka...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Tylko odrobina słodyczy

    .... Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 200 kalorii Tort cytrynowy Składniki na 12 porcji: Na kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, jajko, 4 łyżki cukru, szczypta soli Na krem(...) krem wyłóż na wystudzone ciasto. Tort schładzaj w lodówce 2-3 godziny. Udekoruj kandyzowaną cytryną, wiórkami czekolady i miętą. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 350 kalorii...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...