• Informacje na temat:

    drożdżowe babeczki

Przepisy na temat: drożdżowe babeczki
  • Drożdżowe babeczki śliwkowe

    ...mąki). Wlej mleko, dodaj 2 żółtka, cukier i wymieszaj dokładnie. W rondelku rozpuść masło, wlej do ciasta. Wyrób je ręką. Odstaw. 2. Usmaż na maśle śliwki bez pestek z cukrem. Formy na babeczki wyłóż...

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki drożdżowe"

  • Drożdżówki ze śliwkami

    ...pieczenia, tak by się stykały. Każdą kulkę posmaruj wodą lub roztrzepanym jajkiem. Rosnąc, skleją się - da to ciekawy efekt. Po upieczeniu łatwo je rozdzielisz. A może z kruszonką? Drożdżowe babeczki ze(...) foremki na babeczki (zwykłe lub większe z kominkiem) lub blachę muffinkową (natłuść, ew. wyłóż papilotkami). 4. Do każdej blaszki włóż około łyżki ciasta (do większych - po dwie); wcześniej porcje...

  • Wypróbowany przepis na "Drożdżowe babeczki"

  • Babeczki z owocami - Maciej Kuroń

    ...z cytryny, rumem i białym winem. Czekamy, aż cukier całkiem się roztopi. Gdy babeczki ostygną układamy je na dużym półmisku i nasączamy syropem. Ubijamy śmietanę i nakładamy na każdą babeczkę trochę...

  • Wypróbowany przepis na "Drożdżowe babeczki śliwkowe"

  • Smaki dzieciństwa

    Domowe drożdżowe bułeczki i ciasta. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Albo po prostu na miłą, słodką przekąskę.

  • Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. Szybko się je przygotowuje, tylko dłużej się wyczekuje.

  • Wielkanocna baba w wersji mini

    Nic nie stoi na przeszkodzie by ją nieco zmniejszyć i na stole postawić mini drożdżowe babeczki. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną ze świątecznego stołu.   Składniki: 500 g mąki(...).  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta wkładamy mieszankę keksową i krótko je wyrabiamy. Rozkładamy ciasto do foremek na babeczki...

  • Tak to jest jak człowiek coś wymyśli i zrobi coś innego. Miały być cebularze a wyszły drożdżowe babeczki z nadzieniem. Ale i tak było pysznie.

Artykuły na temat: drożdżowe babeczki
  • Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Tadeusz Barowicz, Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Babka na medal

    ..., następnie ostrożnie wyjmij z formy. Wystudzone ciasto możesz oblać polewą lub posypać cukrem pudrem. Przygotowanie: 75 minut Porcja: 290 kilokalorii Serowe babeczki Składniki na 15 sztuk: Na ciasto: 10 dag(...) szybko spójne, ale nie gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30-60 minut do lodówki. 2. Foremki na babeczki lekko nasmaruj tłuszczem i oprósz wiórkami kokosowymi...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Moje wypieki

    ...przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

Wideo na temat: drożdżowe babeczki
  • Babki wielkanocne w pięciu odsłonach

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pachnącej, oblanej lukrem babki. Dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała ją w pięciu odsłonach. Na stole pojawiły się: babka drożdżowa, czekoladowa, gotowana, majonezowa i odwrócone mini babeczki z kremem patissiere. Materiał archiwalny.