• Informacje na temat:

    drozdzowa babka bez wyrabiania

Przepisy na temat: drozdzowa babka bez wyrabiania
  • Smaki Litwy

    ... Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie  kaloryczna. Jednak zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie (np. bezkofeinowa kawa żołędziowa, potrawy z ryb, chłodnik(...) robienia kińdziuka to nawet pół roku! Kugelis , to pieczona babka ziemniaczana z tartych ziemniaków, podsmażonej na boczku cebuli, wymieszanych z masą jajek, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Podaje się...

  • Wieczorem przygotowujesz, wkładasz do lodówki a rano pieczesz.

  • dziś drożdżowe nieco inne bo bez wyrabiania i choć w smaku jest na pewno nieco inne niż „tradycyjne” drożdżowe to równie smaczne i na pewno warte wypróbowania. Przepis z zeszytu mamy…

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych bo bez ręcznego wyrabiania. Wystarczy tylko mikser. Ciasto ładnie rośnie i można dodać do niego nie tylko rabarbar, ale i inne sezonowe owoce.

  • Ciasto drożdżowe - delikatne, mięciutkie, pachnące lekko drożdżami. Chyba każdy takie lubi. Niestety z takim ciastem wiąże się też mniej przyjemna strona. A mianowicie, długie i mozolne wyrabianie w pocie czoła, potem czekanie aż ciasto wyrośnie, znowu wyrabianie i znowu czekanie... Ale przepis, który Wam przedstawiam jest wprost tego zaprzeczeniem! Polega na wsypaniu składników do miski w odpowiedniej kolejności, zostawieniu na 7 godzin (np. na noc), wymieszaniu i to wszystko:) Brzmi wprost...

  • idealne ciasto drożdżowe dla zabieganych, dosłownie robi się samo

  • Zrobilam ja na swieta i wszystkim smakowala.

  • Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.

  • Pyszna mocno drożdżowe, bardzo łatwe ciasto

  • Idealne ciasto dla leniuchów :) wystarczy warstwowo wyłożyć składniki i po 3 godzinach krótko wymieszać. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Można dodać na wierzch lekkie owoce :)

Artykuły na temat: drozdzowa babka bez wyrabiania
  • Babka na medal

    Babka gotowana Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu(...) kolejnych składników powinno upłynąć 30 minut. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 272 kilokalorii Babka marmurkowa Składniki na 10 porcji: tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 12 dag miękkiego masła...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • ...La Colomba pasquale ... czyli GOLEBICA WIELKANOCNA ...

    ...... a mowiac inaczej, drozdzowa, babka wielkanocna. Golebica, bo forma, w ktorej sie ja piecze, jest w ksztalcie golebia ( przy uruchomionej wyobrazni...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • ... swiateczny przysmak wloski czyli PANETTONE DI NATALE

    ...... bedzie bez zoltego garnka - chociaz w tekscie jest przepis ... ale ja sama nigdy nie pieklam PANETTONE DI NATALE ... wiec nie bede sie podszywac pod...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Święto smaku

    ...wędzonego pstrąga bez skóry, 1 mała słodka biała cebula, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz Do podania: kilka marynowanych kurek, kilka gałązek(...) wrzątkiem. Cytrynę umyj i sparz, skórkę zetrzyj. Formę do baby wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kiedy ciasto podrośnie, mieszaj je mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta ok. 20 minut (możesz...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Tradycyjna Wielkanoc

    ...wyrośniętego rozczynu, nie przerywając wyrabiania. Wsyp resztę mąki i dalej wyrabiaj, aż w cieście zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, zmielone migdały oraz skórkę(...) połącz z cukrem pudrem, dodaj alkohol lub wodę. Wystudzone babki polej obficie lukrem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 90 minut Porcja: 320 kalorii Drożdżowy przekładaniec Składniki na 14

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....