• Informacje na temat:

    drożdże w proszku

Przepisy na temat: drożdże w proszku
  • Składniki : szklanka mąki, 3 jajka, proszek do pieczenia, cukier, woda, drożdże, rodzynki, czekolada gorzka i biała.

  • Mleko w proszku można świetnie wykorzystać do wypieku domowego pieczywa! Wychodzą z tego całkiem niezłe bułeczki... :)

  • Budyniowy wieniec z morelami

    Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Stop 4 dag tłuszczu i wymieszaj ze szklanką mleka. Do mąki dodaj 2 łyżki cukru, sól, jajko, tłuszcz z mlekiem i drożdże. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.  2. Z reszty mleka, proszku budyniowego i pozostałego cukru ugotuj budyń. Przestudź. Morele pokrój na kawałki i zalej wrzątkiem. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć...

  • Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?! Przecież to nie ma sensu, niby drożdże, ale gdzie tu te inne spulchniacze. No to tak nie działa – mówiłam sobie. Jak jedno to na pewno nie drugie. Otóż nie do końca Pewnego dnia mnie olśniło. Jeżeli ktoś zajmuje się domowym wyrobem trunków wysokoprocentowych to wie – drożdże są nie tylko w kostkach i saszetkach, mamy też takie naturalne. Z resztą działają one nie tylko w przemyśle winiarskim, piwowarski, ale i wtedy gdy przygotowujemy zakwasy na...

  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: ziemniaki obierz, ugotuj. Przeciśnij je przez praskę i wystudź. Drożdże rozetrzyj  z 1 łyżką cukru. Dodaj  2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw(...) masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.  2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego...

  • Trochę inne placki z dodatkiem mleka w proszku. Placki bardzo pyszne.

  • Muffinki z kozim serem i pomidorami - idealna przekąska w plenerze

    ...przygotowania tych babeczek potrzebujemy: 100 g świeżego sera koziego, 125 g miękkiego masła, 3 jajka, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietanki 18 proc., 12 suszonych pomidorów(...) dodajemy stopniowo przesianą mąkę, drożdże i miękkie masło. Miksujemy jeszcze przez chwile, aż do idealnego połączenia składników. Delikatnie mieszamy z masą oliwki, pomidory i pokruszony kozi ser...

  • bardzo fajne, ja mleko w proszku uwielbiam mogę jeść łyżkami z opakowania więc placuszki mi smakowały. Podałam z owocowym sosem. Są bardzo sytne zjadłam 3 malutkie i byłam najedzona...;):)

  • Owocowe smaki lata

    ...5-7 minut. Pyszne jagodzianki Sposób przygotowania Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru. Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli i zrób wgłębienie(...). Ciasto rozwałkuj, przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut. Śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem w proszku, dodaj jajko i wszystko...

  • Super danie na obiad.

Artykuły na temat: drożdże w proszku
  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Produkty spożywcze. Jak sprawdzić świeżość

    ...​Odcięłaś termin ważności z opakowania sody oczyszczonej? Nie masz pewności, czy drożdże lub jajka są jeszcze świeże? Na wszystkie te dylematy, mamy sprytne rozwiązania.

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Placuszki, racuszki

    ...pokruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać i utrzeć. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać ziemniaki, mleko z drożdżami i jajka. Wszystko wyrobić, najlepiej ręcznie. Odstawić na 50 minut. Cebulę pokroić(...) możesz popełnić podczas pieczenia ciasta     Racuchy bananowe w 20 minut Składniki na 1 porcję: 50 g mąki pszennej razowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml maślanki...

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • ​Babcine placki jabłkowe

    Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Croissanty

    W rondelku roztop 1,5 dag masła. Do miseczki wkrusz drożdże, wlej wodę i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, mleko w proszku, roztopione...

  • Przesolona zupa? Przypalony sos? Nic strasznego! Mamy dla ciebie garść kuchennych porad, dzięki którym poradzisz sobie nawet z największymi problemami i żadna kulinarna katastrofa nie będzie ci straszna. Chyba każdemu z nas przytrafiła się kiedyś kulinarna wpadka. A to biszkopt nie wyrósł równo, a to mięso przywarło do patelni. Na szczęście większości z tych przykrych przygód możemy uniknąć w bardzo łatwy sposób. Mamy dla was kilka porad, które zdecydowanie ułatwią i usprawnią...