• Informacje na temat:

    drożdże czekolada

Przepisy na temat: drożdże czekolada
  • Czy czekolada może być jeszcze smaczniejsza?

    Tak - odpowiadają belgijscy naukowcy i zwracają uwagę na drożdże.

  • Kto jeszcze nie próbował, musi to zrobić przy najbliższej okazji ;-)

  • Cygara z czekoladą

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże drobniutko pokrusz, wymieszaj ze śmietaną. Mąkę z solą przesiej przez sitko. Schłodzone masło posiekaj nożem i połącz z mą- ką. Dodaj śmietanę, żółtka, serek i cukier puder. Zagnieć, wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.  2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na kilka minut, by stało się bardziej plastyczne i dało...

  • Domowa jak dla mnie :) jest najlepsza.Można zrobić z czym tylko chcemy.

  • Puszyste rogaliki z dżemem lub czekoladą

    Składniki: 30 dag mąki, 5 łyżek drobnego cukru, 2 dag drożdży, ok. szklanki mleka, 2/3 kostki masła, szczypta soli, 2 jajka (jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem), słoik dowolnego gęstego dżemu lub konfitury (jeśli jest rzadka, owoce trzeba wcześniej osączyć). 1. Drożdże pokrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ciepłego mleka. Odstaw. Poczekaj, aż zaczną rosnąć...

  • Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?! Przecież to nie ma sensu, niby drożdże, ale gdzie tu te inne spulchniacze. No to tak nie działa – mówiłam sobie. Jak jedno to na pewno nie drugie. Otóż nie do końca Pewnego dnia mnie olśniło. Jeżeli ktoś zajmuje się domowym wyrobem trunków wysokoprocentowych to wie – drożdże są nie tylko w kostkach i saszetkach, mamy też takie naturalne. Z resztą działają one nie tylko w przemyśle winiarskim, piwowarski, ale i wtedy gdy przygotowujemy zakwasy na...

  • Pączki lukrowane z białą czekoladą

    Składniki: - 0,5 kg. mąki, - 4 dag. drożdży, - 200 ml. ciepłego mleka, - 2 łyżki rozpuszczonego masła, - 50 g. cukru, - 2 żółtka, - szczypta soli, - 1 kieliszek alkoholu (np. rumu), - 1 l oleju do smażenia, - 1 białko, - cukier puder, - 5 dag białej czekolady, - 20 dag konfitury wiśniowej Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru...

  • Rozpływa się w ustach...

  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    Sposób przygotowania Do dużej miski wlej podgrzane mleko (do około 40 stopni C). Wsyp połowę cukru, pokrusz drożdże i wymieszaj ze szklanką mąki. Odstaw...

  • Bardzo pyszna dodaje się np. do ciast:-)

Artykuły na temat: drożdże czekolada
  • Amerykańskie donuty z posypką

    1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Włóż je do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Pączki

    Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka, dodaj płaską łyżkę mąki i wymieszaj. Wlej rozczyn do zagłębienia...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Pączki lukrowane z białą czekoladą

    Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące....

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Ślimaczki cynamonowo-miodowe

    Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 min aby rozczyn podwoił objętość. Wymieszać go z 2 jajkami, mlekiem, solą,cukrem i mąką. Odstawić na 1,5 godziny. Podzielić na 3 części. Rozwałkować na 3 mm. Każde rozwałkowane ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i miodem,posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulonik i wycinać...

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...

  • Kamica nerkowa: Jak uniknąć ataku?

    Rodzaj kamicy: Szczawianowo-wapniowa Najczęstszy rodzaj kamicy, na jej powstanie ma wpływ głównie dieta – nadmiar produktów z wit. C i tzw. szczawianami. Co można jeść? ✔ drożdże ✔ kiełki ✔ jaja ✔ chleb razowy ✔ kasze ✔ chude mięso ✔ ryby ✔ drób ✔ ogórki ✔ sałata ✔ masło ✔ cebula ✔ owoce Czego nie można jeść ✘ czekolada ✘ kakao ✘ szpinak ✘ rabarbar ✘ szczaw...

  • Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady. Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów „czekoladowych", którym trudno się oprzeć.Dla kogo jest ta książką?- wszyscy, którzy uwielbiają smak...