• Informacje na temat:

    drobiu kuchni francuskie

Przepisy na temat: drobiu kuchni francuskie
  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Kolacja w kilka minut.

  • Bo życie musi mieć smak

    Przyprawy znane są człowiekowi od tysiącleci. Pogłębiają i poprawiają smak wielu potraw, dlatego znajdują się w prawie każdej kuchni. Dowiedz się, jaką przyprawę dodać do obiadu i jakie jeszcze właściwości (oprócz walorów smakowych) posiadają te smaczne i aromatyczne rośliny.

  • Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu przydatne rozwiązanie kłopotliwej sytuacji, w której z pewnością znalazł się każdy kto przy dzieleniu porcji musiał walczyć ze stawiającym " kościsty opór" ptaszyskiem

  • Delikatna, bardzo smaczna galareta z drobiu.

  • Aromatyczny, smaczny rosół z ćwiartek kurczaka.

  • Prosty i ciekawy mocno doprawiony Placek Drobiowy.

  • proste ,smaczne po prostu palce lizać

  • Sprawdzony przepis na "Szaszłyczki z drobiu"

  • Przepis wart wypróbowania: "Placki z drobiu"

Artykuły na temat: drobiu kuchni francuskie
  • Tym się damy nie parały

    Elżbieta Kowecka w książce "W kuchni i w salonie".

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Gorace kasztany

    Gdy jesien zachwyca swa niezwykla paleta kolorow, tradycyjna francuska kuchnia bierze z niej pelnymi garsciami. Obok baklazanow, roznych dyn, butternut'ow...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Smaki spiżarni: Pomarańcze

    ...je także do dań na ciepło. W zupach doskonale komponują się z marchewką oraz dynią, koniecznie z nutą świeżego imbiru. W daniach głównych najlepiej smakują w towarzystwie drobiu lub ryb, np. łososia czy dorsza. Klasyką francuskiej kuchni jest kaczka w pomarańczach. Zachwyci też smakiem kurczak czy indyk w sosie pomarańczowym. Zobacz także:

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...