• Informacje na temat:

    dressing do surowych warzyw

Przepisy na temat: dressing do surowych warzyw
  • Pyszne przepisy na Światowy Dzień Makaronu

    ...z każdym dodatkiem - sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie(...) posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili. Sałatka z makaronem Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu...

  • Po wielu próbach powstał dressing idealny. Po 1 bez żadnych, dziwnych, sztucznych rzeczy. Po 2 : po prostu najlepszy. Nie tylko do surówki, ale z powodzeniem można go użyć no w kanapkach w kurczakiem. Do dressingów i dań na surowo używam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, "swojskiego". Aromat jaki daje,jest absolutnie nieporównywalny z olejem rzepakowym rafinowanym dostępnym w sklepach. Polecam!

  • Mało składników, aromat koperku i mięty, sprawiają, że ranch dressing jest najpopularniejszym sosem w USA. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do grzanek, kanapek lub burgerów.

  • Cudowna mikstura jest starą recepturą wzmacniającą organizm oraz chroniącą serce i układ krwionośny np. przed miażdżycą. Olej lniany, miód, cytryna i dużo czosnku to remedium na wiele chorób. Tą miksturą można z powodzeniem leczyć i wzmacniać całą rodzinę, nawet małe dzieci. Warto ją zawsze mieć w lodówce. Podkreślam – w lodówce, bo olej lniany i mikstury z niego sporządzone muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.

  • Pełna witamin, przepyszna surówka, gorąco polecam jako dodatek do drugiego dania bądz jako danie samodzielne. SMACZNEGO

  • Zupka bardzo syta i smaczna,polecam Wam.Na pewno posmakuje:)

  • oskonały sos do smażonej sałaty rzymskiej lub awokado z pomidorami

  • maślany posmak podsmażanych ogórków..

  • Zapiekanki same w sobie sa zaletą :) a te z ziemniaków szczególnie :)

  • Poranny starter :) można zjeść w pracy na drugie śniadanie, a można schrupać po drodze w samochodzie jako pierwsze śniadanie :)

Artykuły na temat: dressing do surowych warzyw
  • Najlepsze oleje, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi

    ...kukurydziany, z czarnuszki, wiesiołka i konopny. Kupisz je w sklepach ze zdrową żywnością. W dressingach warto je łączyć z musztardą i sokiem cytrynowym.  Olej kukurydziany ma 40 proc. więcej niż olej(...), warzywa, kaszę). Stosuj półtorej łyżeczki dziennie. Ma orzechowo-zbożowy smak. Uwaga! Nie jedz go, gdy bierzesz leki przeciwzakrzepowe.  Olej konopny ma dobre proporcje kwasów omega -6 do -3. Jedz...

  • Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie. Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i...

  • Walczysz z kandydozą? Odkwaś organizm!

    ..., wszystkie napoje gazowane, wędliny, sery i przetwory mleczne. Alkalizująco działają  natomiast wszystkie warzywa i niektóre owoce. Zwłaszcza te pierwsze neutralizują nadmiar kwaśnych produktów(...) utracił swoich właściwości, najlepiej jeść go na surowo, np. dodając do dressingów lub pesto. Olejek z oregano Według niektórych jest najskuteczniejszym sposobem przeciwko grzybom i pasożytom...

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • 3 kuracje na lepszy metabolizm

    ...odrobinę, podnosi smak potraw z mięs, ryb i warzyw, pasuje też do zup, sosów i dressingów (świetnie sprawdza się z jogurtem i ogórkiem jako przystawka); pieprz pasuje do wszystkich rodzajów mięs, zup(...) domowe muesli zrobione z płatków owsianych, nasion i orzechów. Poza tym: warzywa dodawaj do każdego posiłku; owoce jadaj w całości lub w sałatkach (to lepszy pomysł niż soki, bo po wyciśnięciu go błonnik...

  • Kiedy najlepiej kupować szczaw, a kiedy pomarańcze? Zobaczcie kalendarz sezonowy owoców i warzyw do wydrukowania. Fot. 123RF/Picsel Cały kalendarz podzieliliśmy na pory roku i miesiące. Od dzisiaj zawsze będziecie wiedzieć, na co jest właśnie sezon! Wystarczy zapisać plik pdf na dysku, wydrukować go i powiesić na lodówce.   Kalendarz owoców i warzyw do wydrukowania możecie pobrać tutaj: Polecamy też naszego e-booka poświęconego przetworom, które można robić cały rok:  

  • Dyniowe love

    ...w postaci komosy. Na wieczór przygotuj risotto, a na deser dyniowy sernik. Ostatnie, co można powiedzieć o dyni, to to, że jest to monotonne, nudne i mdłe warzywo. Zrobimy z niej wszystko, począwszy od(...) 1. Dynię umyj i pokrój na plastry. Usuń gniazdo nasienne i skórkę. Ułóż warzywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową. Piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180

  • Yacon, ulluco, cykantera to mało znane w Polsce warzywa, które ze względu na swoje walory smakowe posiadają szereg kulinarnych zastosowań. Są także świetnym uzupełnieniem niedoborów składników odżywczych, dodatkowo bez problemów można je uprawiać w naszym klimacie. Yacon – słodycz prosto z natury Yacon pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Posiada liście, z których przyrządza się napary. Wykorzystuje się je w leczeniu nerek, układu trawiennego oraz cukrzycy. Bulwy zaś doskonale smakują na...

  • Właściwości botwiny. Z czym ją jeść

    ...grzanki, przepiórcze lub kurze jajka. Świetnie czuje się w kompanii innych warzyw liściastych: szpinaku, roszponki, rukoli. Lubi lekkie dressingi na bazie oliwy i octu balsamicznego. Najzdrowsza(...) zupę z botwinki i orzeźwiający chłodnik. Jednak to warzywo ma znacznie większe możliwości. Warto spróbować je na ciepło, jako duszoną jarzynkę do drugiego dania, np. z dodatkiem jabłek. Doskonałym...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...