• Informacje na temat:

    dorsz z imbirem marynowanym

Przepisy na temat: dorsz z imbirem marynowanym
  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki. Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem Składniki: 150 g hiszpańskich zielonych oliwek 100 g wędzonego dorsza 8 suszonych pomidorów Orzeszki ziemne Tymianek Łyżeczka musztardy Łyżeczka miodu Hiszpańska oliwa z oliwek Opis: Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone...

  • Miało być po japońsku i koniec, w efekcie wyszedł śniadaniowy omlet w smaku przypominający omlet tamago, który używany jest w sushi. Zgodnie z dalekowschodnią zasadą pokrojony przed podaniem na kawałki, żeby żadne ostre narzędzie nie znalazło się na stole. Zielona herbata, pałeczki i iście orientalne śniadanie gotowe.

  • Z pomarańczami

    ...4 porcje: - 80 dag filetów z soli (lub innej ryby np. dorsza), - sól, pieprz, cukier, - 1/2 paczka natki, 1 pomarańcza, - 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, - 4 łyżki schłodzonego masła, - 1 łyżka...

  • Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na danie, które oczarowało mnie swoim smakiem. Połączenie tych składników wprowadza moje kubki smakowe w prawdziwą rozkosz. Makaron spaghetti z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka skąpanymi w lekko słodkim sosie curry z mango oraz świeże i soczyste kawałki zielonego ogórka i cukinii, doskonale współgrają ze słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków. Jeśli nie macie pomysłu na obiad,...

  • Pieczona w piekarniku filet ubrany w papier, beztłuszczowy i bezsolny posiłek dla dzieci i dorosłych. Podane z fasolą i sałatą. Ucieszy każdego, kto lubi delikatny posiłek.

  • Smaczny pomysł na "Orientalny miks z marynowanym tofu"

  • Bardzo ciekawe połączenie smaków. Zachęcam do spróbowania - warto, śledzie są po prostu pyszne.

  • Smaczna i zdrowa ryba w sam raz na obiad.

  • Pyszna ryba w sosie mlecznym

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

Artykuły na temat: dorsz z imbirem marynowanym
  • Jajko i spółka

    Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Partnerstwo wschodnie

    ...roślinnego; 30 g solonej ryby suszonej, np. dorsza (www.sklep.solera.pl); 100 g filetów z udka kurczaka pokrojonych na kawałki; 2 jajka; 400 g długoziarnistego ryżu ugotowanego na parze; 1/2 szklanki(...) imbirem i pieprzem, włóż do sporego garnka i posyp kolendrą oraz dymką. Dodaj 3/4 łyżeczki soli i zalej zimną wodą, aż tuszka zostanie przykryta. Nakryj garnek papierem do pieczenia i dużym talerzem...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., podprawiane świeżą śmietaną; zupy owocowe przecierane; chude mięso cielęce, wieprzowe, z kurcząt i indyków, gotowane, pieczone w folii; chude ryby (dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, karp), gotowane...

  • Oczyszczanie organizmu z toksyn, określane niekiedy z angielska jako detoks, przydaje się szczególnie wtedy, kiedy czujemy się ociężali po zimie, ale nie tylko. Zobaczmy, jak znów poczuć się lżej i młodziej. Jak oczyścić organizm, żeby poczuć się lżej na wiosnę? / fot. 123rf.com Detoks: Co to tak naprawdę jest? Przed rozpoczęciem detoksu, należy pamiętać, że dieta oczyszczająca nie służy chudnięciu, a usunięciu z organizmu szkodliwych toksyn. Czym tak naprawdę są? To produkty przemiany...

  • Wszystko, co chcesz wiedziec o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu.Pod wplywem listów czytelników zachwyconych "Gotuj z fantazja", ale majacych jeszcze kilka pytan, autorzy zdecydowali sie na napisanie "Gotuj z fantazja 2". Ta oryginalna ksiazka kucharska zawiera ponad 100 przepisów na "ulubione dania z przeszlosci, terazniejszosci i przyszlosci", od przekasek i salat, poprzez zupy, ryby i owoce morza, po cos slodkiego. Przepisy poprzedza tzw. wiedza podstawowa, która pomoze w nauczeniu sie...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...