• Informacje na temat:

    dorsz wędzony papryka

Przepisy na temat: dorsz wędzony papryka
  • Dorsz po prowansalsku (potrawka)

    Składniki: - 0,5 paczki makaronu, - 1 pęczek rzodkiewek, - 20 dag pomidorków koktajlowych, - 1 zielona papryka, - 20 dag wędzonki (może być wędzony kurczak, indyk lub zwykła szynka) sos: - 200 ml jogurtu naturalnego, - łyżka musztardy, - łyżka soku z cytryny, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować, rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidorki przepołowić, paprykę pokroić w kostkę...

  • Tuńczyk wędzony na ziomno

  • Potrawka z jarzynami i filetami rybnymi

    Składniki: 30 dag dowolnych filetów rybnych, np. z dorsza, miruny 50 dag mieszanki warzyw wiosennych 20 dag makaronu (kolanka, świderki) 20 dag surowego wędzonego boczku 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju sól pieprz oregano słodka mielona papryka szczypta chili pół łyżeczki curry szczypta bazylii trochę świeżego koperku lub natki do dekoracji Przygotowanie: 1 Rozgrzej...

  • Sprawdzony przepis na "Dorsz smażony"

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...czwarte – zrezygnuj ze słodzonych napojów na rzecz orzeźwiających bez cukru, np. wody z cytryną i miętą lub domowych koktajli czy smoothies. Po piąte – na grilla nie kupuj gotowych mięs (wędzonych lub(...) polanym masłem czosnkowym, łososiem czy dorszem). Fit grill nie może obyć się bez sałatek! Roszponka, rukola, jarmuż, sałata masłowa i inne zielone składniki w połączeniu z garścią warzyw, chrupiącymi...

  • Smaczny pomysł na "Dorsz faszerowany"

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki. Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem Składniki: 150 g hiszpańskich zielonych oliwek 100 g wędzonego dorsza 8 suszonych pomidorów Orzeszki ziemne Tymianek Łyżeczka musztardy Łyżeczka miodu Hiszpańska oliwa z oliwek Opis: Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone...

  • Smaczny pomysł na "Chrupiący dorsz"

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...: tzaziki, taramasalata (gęsty dip z wędzonej ikry dorsza) czy tahini (krem z orzeszków ziemnych). Następne w kolejności są zazwyczaj dzikie szparagi, grillowany ser halloumi (produkowany jest tylko...

  • czyli proste i szybkie danie na leniwy niedzielny obiad ;-)

Artykuły na temat: dorsz wędzony papryka
  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Co należy jeść, aby zapobiec zakrzepicy?

    ..., ciepła woda z cytryną. Drugie śniadanie Kanapka z wędzonym łososiem, serkiem kremowym i kaparami, herbata owocowa. Obiad Rosół z kury z makaronem, kurczak z mlekiem kokosowym, curry, marchewką(...).  Podwieczorek Kawałek ciasta czekoladowego pieczonego z cukinią, kompot. Kolacja Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną, kasza jaglana, sałatka z ogórków, szczypiorku, kopru i ziaren słonecznika, lemoniada...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Dieta lekkostrawna

    Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. Nie można jeść potraw ostrych, smażonych, wędzonych i kwaśnych. Za to wszystkie muszą zawierać dużą ilość błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, pięć lub więcej razy dziennie.

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Chudnij etapami

    ..., lemoniada.  Drugie śniadanie  Sok wyciskany z brzoskwiń i szklanka maślanki albo kanapka z wędzonym łososiem, serkiem i świeżym ogórkiem, woda z cytryną.  Obiad  Zupa warzywna, ryż ugotowany z białą(...) czerwonej z twarożkiem i z natką pietruszki, lemoniada albo szarlotka razowa z jogurtem greckim, herbata zielona.  Kolacja  Makaron razowy z pesto, woda z cytryną albo dorsz pieczony z cytryną...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...