• Informacje na temat:

    dorsz w pomidorach z warzywami

Przepisy na temat: dorsz w pomidorach z warzywami
  • Dorsz na warzywach

    ....  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany...

  • Smaczny pomysł na "Dorsz w pomidorach"

  • Fit dorsz zapiekany w czerwonych warzywach

    Pomysłów na świętowanie Dnia Chłopaka jest wiele, ważne, by zastanowić się, co tak naprawdę lubi twoja druga połówka. Odżywia się zdrowo i uwielbia spędzać czas na siłowni? A może od dawna planował popracować nad formą, tylko brakowało mu motywacji? Jeśli tak, nic nie ucieszy go bardziej niż czekający na niego w domu obiad w stylu fit.

  • Lekki, zdrowe i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom.

  • Ryba w pieprzowej koszulce z warzywami

    ...g dorsza atlantyckiego 750 g pora 300 g marchewki 200 g pomidorów 350 ml bulionu Sól, pieprz 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Pieprz grubo(...) "odpoczęła". Pomidory dodać do pozostałych warzyw. Rybę podawać z przygotowanymi warzywami. Jak smażyć ryby?

  • Dzisiaj zapraszam na delikatną, aromatyczną i soczystą rybę, pieczoną pod pierzynką z suszonych warzyw. Dorsz to świetny wybór na zdrowy, lekki i pożywny obiad, ponieważ zawiera dużo cennego białka, fosforu i selenu, który wzmacnia naszą odporność. Ponadto w dorszu znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6 oraz mnóstwo witamin tj. A, E, D, PP, a także witaminy z grupy B.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...własnej kuchni. Podpowiadamy, jak łączyć przyprawy i zioła z popularnymi produktami. Dania warzywne Polacy kochają kuchnię włoską, a ta głównie opiera się na pomidorach. Idealny sos pomidorowy(...) intensywnych zapachów. Wystarczy obtoczyć posolone filety z karpia w mące z dodatkiem kminku i usmażyć rybę na maśle. Ten smak naprawdę pozytywnie zaskakuje. Ryby lubią białe sosy. Dorsz lub halibut smakuje...

  • Pyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;)

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...). Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek...

Artykuły na temat: dorsz w pomidorach z warzywami
  • Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę

    Najważniejszym wyznacznikiem świeżości jest zapach, co jeszcze?

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...

  • Smażona papryka z dorszem i kaparami

    ...1. Rybę umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem, oprószyć solą i pieprzem, obsypać tymiankiem, przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby smaki się przegryzły. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dorsza smażyć na złoto po ok. 4 minuty z każdej strony.  2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Warzywa...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Ryby smacznie podane

    Dorsz z warzywami 1. Rybę kroimy na mniejsze, ale w miarę równe kawałki, skrapiamy połową soku z cytryny i odstawiamy. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki,...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Saltimbocca z dorsza, purée z warzyw z rukola, emulsja z suszonych pomidorow z rozmarynem

    .... Ryba 6 kawalkow dorsza ale nie byle jakich kawalkow... we Francji nosi to nazwe dos de cabillaud to grube kawalki z grzbietu/plecow ryby, ktore nie beda sie rozpadac podczas pieczenia i sa...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Co należy jeść, aby zapobiec zakrzepicy?

    ....  Podwieczorek Kawałek ciasta czekoladowego pieczonego z cukinią, kompot. Kolacja Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną, kasza jaglana, sałatka z ogórków, szczypiorku, kopru i ziaren słonecznika, lemoniada...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...