• Informacje na temat:

    dorsz w migdałach

Przepisy na temat: dorsz w migdałach
  • Dorsz w migdałach

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza, cytryna, jajko, łyżka płatków migdałowych, łyżka masła, łyżeczka mąki, sól, pieprz, natka, olej do smażenia Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie filety znów osuszyć. Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i roztrzepanym widelcem jajku, a następnie...

  • Sprawdzony przepis na "Dorsz w migdałach"

  • Lekkie ryby na cztery sposoby

    Dorsz pod ziołową pierzynką Sposób przygotowania 1. Filety, opłucz, wytrzyj do sucha. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz białym pieprzem. Formę posmaruj tłuszczem. Obie musztardy połącz z ziołami oraz pokruszonym drobniutko tostem i migdałami. Przypraw solą.  2. Filet pokrój na 4 porcje. Ułóż je w przygotowanej formie. Obłóż masą ziołową oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika...

  • Dorsz to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Dobrze przygotowany jest niesamowicie soczysty i smaczny. Do wydobycia jego smaku nie potrzeba wielu przypraw – wystarcza sól i pieprz. Tym razem połączyłam dorsza z migdałami. Dodatkowo upiekłam go w papilotach, dzięki którym dorsz się nie wysuszył. Ryba wyszła soczysta i pełna smaku.

  • Operetka albo zupa rybna

    Składniki: 8 krewetek 500 g małży Venus 3 cebule 3-4 ząbki czosnku Po 1 czerwonej i zielonej papryce 500 g pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek Szafran 40 g mielonych migdałów 3 listki laurowe 2-3 łyżki soku z cytryny 400 g dorsza 6-7 łyżek wytrawnego białego wina Sól, biały pieprz Pęczek pietruszki Przygotowanie: Krewetki wyjąć ze skorupek, ściągnąć błonkę. Małże wymyć...

  • Smaczny, pieczony karp w migdałach to propozycja nie tylko na święta :)

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki. Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem Składniki: 150 g hiszpańskich zielonych oliwek 100 g wędzonego dorsza 8 suszonych pomidorów Orzeszki ziemne Tymianek Łyżeczka musztardy Łyżeczka miodu Hiszpańska oliwa z oliwek Opis: Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone...

  • pyszna ryba w nowej odsłonie

  • Poznajmy moc wigilijnych potraw

    Najczęściej podawanymi rybami na wigilijnym stole są: karp, śledź, pstrąg i dorsz. Dania z ryb miały zapewnić dostatek, siłę, zdrowie oraz powodzenie w interesach.

  • Zalet pstrągów nie trzeba opisywać. To przepyszna ryba. Proponuję dzisiaj w trochę innym wydaniu:)

Artykuły na temat: dorsz w migdałach
  • Coś na ząb: Witaminy i minerały

    ..., wzmacnia też działanie wapnia. Jest w kiełkach pszenicy, migdałach, orzechach (laskowych, włoskich i brazylijskich), drobiu, tłustych rybach, jajach, pomidorach, ogórkach, winogronach, cytrusach(...) sery, jaja, sardynki, dorsz, tuńczyk. Witamina C Jest niezbędna dla dobrej kondycji tkanek przyzębia, chroni je przed stanami zapalnymi oraz krwawieniem. Skarbnicą witaminy C są owoce dzikiej...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Chlorofil na wzmocnienie  i wiosenną odnowę

    ..., herbata zielona albo brownie z cukinią, kompot lub koktajl z jarmużu, szpinaku, banana, pomarańczy. Kolacja Brokuły z płatkami czosnku i migdałów, dorsz pieczony w papilocie, 2 kromki chleba...

  • Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski? Fot. Adobe Stock Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską...

  • Doceń moc kwasów omega-3

    Dziennie potrzebujesz ok. 15 mg kwasów omega-3. Taką dawkę zapewni ci: porcja ryby dwa razy w tygodniu. Najwięcej omega-3 jest w tłustych rybach morskich z zimnych wód: śledziu, dorszu, makreli, sardynkach, halibucie i łososiu.  Bogaty jest w nie także słodkowodny pstrąg. Do przyrządzania ryb, np. śledzia, używaj olejów o właściwej proporcji kwasów omega-3 do omega-6, ponieważ nadmiar tych...

  • Zimą stan powietrza w niektórych polskich miastach zdecydowanie się pogarsza. Uchronić przed nim mogą nas jedynie długofalowe działania. Okazuje się jednak, że wprowadzenie do diety niektórych produktów, może w pewnym stopniu uchronić nas przed skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku. Fot. 123RF W wielu miastach, szczególnie na południu Polski, zimą i późną jesienią powtarza się ten sam scenariusz - jakość powietrza zdecydowanie się pogarsza, a ich mieszkańcy zaczynają zmagać się ze...

  • Dieta, która łagodzi alergie wziewne

    ...sałat z wędliną drobiową, świeżym ogórkiem i papryką, z dodatkiem oliwy. Obiad: Porcja dorsza przygotowana na parze, ziemniaki z wody, sałatka z ogórków. Podwieczorek: Sałatka owocowa z melona, jabłka...

  • Zimą stan powietrza w niektórych polskich miastach zdecydowanie się pogarsza. Uchronić przed nim mogą nas jedynie długofalowe działania. Okazuje się jednak, że wprowadzenie do diety niektórych produktów, może w pewnym stopniu uchronić nas przed skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku. Fot. 123RF/Picsel W wielu miastach, szczególnie na południu Polski, zimą i późną jesienią powtarza się ten sam scenariusz - jakość powietrza zdecydowanie się pogarsza, a ich mieszkańcy zaczynają zmagać się...

  • Osteoporoza? Nie bój się jej, tylko zmień dietę!

    ..., makrela, dorsz). Wartościowe w rybach jest też białko, niezbędne do produkcji kolagenu, bez którego kości zmieniają się w rzeszoto. Pamiętaj jednak, że zwierzęcego białka nie powinno być w twojej...

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...