• Informacje na temat:

    dorsz smażony zapiekany

Przepisy na temat: dorsz smażony zapiekany
  • Dorsz panierowany zapiekany

    Składniki: - 3 filety z dorsza, - 2 jajka, - 1 łyżka mąki pszennej, - 3 łyżki bułki tartej, - 30 dag. ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 2 pęczki rzodkiewek, - 1 pęczek szczypioru, - 3 plastry żółtego sera, - sos:0.5 szkl. mocnego bulionu warzywnego gorącego, - sól, pieprz, - 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Dorsza wypanierować i usmażyć. W czasie gdy smaży się ryba...

  • W sam raz na piątkowy obiad :)

  • Ryba prosto z morza

    Dorsz smażony Składniki: 4 filety lub polędwiczki z dorsza jajko pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej pół cytryny olej lub masło klarowane szczypiorek papryka czerwona, zielona lub żółta bułka kajzerka sól pieprz Przygotowanie: 1. Dorsza umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Mąkę wysyp...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz smażony"

  • Ryba po toskańsku– w pomidorach

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta) łyżka oliwy por, oczyszczony i pokrojony w krążki 1 i 1/2 łyżki kaparów 1/2 szklanki białego wina 400 g (puszka) pomidorów (najlepiej z bazylią i czosnkiem) Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Wlej oliwę do rondla i rozgrzej. Wrzuć pokrojony por...

  • Sprawdzony przepis na "Dorsz smażony"

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...świeżym tymiankiem. Podawaj gorące.  Dorsz w cieście francuskim Sposób przygotowania 1. Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem cytrynowym, polej sokiem z cytryny(...) opłucz, podziel na różyczki. Ułóż na patelni polanej odrobiną oliwy, na każdej połóż kawałek sera, smaż kilka minut.  3. Przysmażony kalafior ułóż na sałatce, polej odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem...

  • Pyszna ryba pieczona w sosie z pietruszki ;-)

  • Dynia na ciepło

    ...z dorszem Sposób przygotowania Dynię oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry, potem pokrój go w kostkę. W garnku stop masło, krótko podsmaż na nim dynię. Oprósz ją solą, pieprzem, curry(...) na kawałeczki. Dynię odcedź, wymieszaj z kawałeczkami dorsza. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Polej wierzch...

  • Szybkie w przygotowaniu, bardzo dobre, ładnie wygląda

Artykuły na temat: dorsz smażony zapiekany
  • Bacalhau com banana, czyli dorsz z bananami

    Przygotowanie: 1. Filety dorsza opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie skrop sokiem z cytryny. Olej wymieszaj z przeciśniętym...

  • Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”. Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem...

  • Sposób na rybkę

    ...doskonale smakują też na zimno, nadają się na musy i jako składnik sałatek. Smakowita jest również zupa. Zapiekanka rybna Składniki: 500 g filetów rybnych np. łososia lub dorsza, 3 łyżki soku(...), sól, 200 g łososia (filety), 200 g dorsza (filety), 2 liście laurowe, 2 małe cebule, 3 jajka, 2 łyżki masła, zmielony czarny pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka tarta, olej do...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Dieta lekkostrawna

    Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. Nie można jeść potraw ostrych, smażonych, wędzonych i kwaśnych. Za to wszystkie muszą zawierać dużą ilość błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, pięć lub więcej razy dziennie.

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Dania przywiezione z wakacji

    Bułgarska potrawka rybna Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 mała cukinia, 1 mały bakłażan, 2 czerwone cebule, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, 4 gałązki tymianku, 250 g ryżu, 800 g filetów z dorsza atlantyckiego, natka pietruszki. Papryki rozkroić, pozbawić nasion, strąki pokroić w większą kostkę. Cukinię i bakłażana rozciąć, ewentualnie wydrążyć pestki, pokroić...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Obiad z brokułem

    Dorsz z brokułami Składniki na 4 porcje: 500 g brokuła, sól, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g świeżego imbiru, 2 łyżki oleju, pieprz,1 łyżka oliwy, 400 g dorsza lub inna biała ryba, np. halibut, flądra, 2 łyżki mąki, 1 cytryna, tłuczony czerwony pieprz. Brokuła podzielić na różyczki. Gotować 3 minuty we wrzącej, posolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...