• Informacje na temat:

    dorsz smażony rozmaryn

Przepisy na temat: dorsz smażony rozmaryn
  • Dorsz na warzywach

    Sposób przygotowania 1. Pomidory i cukinie oczyść, umyj, pokrój na duże kawał- ki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Tymianek i rozmaryn opłucz, oderwij igiełki i listki od gałązek i drobno je(...).  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz smażony"

  • Dorsz norweski z balsamiczną soczewicą

    Składniki: 250 g zielonej soczewicy 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 150 g kiełbaski chorizo 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oliwy z oliwek 500 ml bulionu 250 g pomidorów koktajlowych 4 transze dorsza norweskiego (czerniaka) sól, pieprz 2 łyżki mąki 6 łyżek octu balsamicznego 1-2 łyżki cukru Przygotowanie:  Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie.  Marchewkę, cebulę i czosnek...

  • Sprawdzony przepis na "Dorsz smażony"

  • Ryba rybie nierówna

    ...ją ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem czy czosnkiem. Gotowe panierowane produkty rybne mają sporo mąki, cukru, soli, polepszaczy smaku, tłuszczów trans(...) i cukrzycą.  Dorsz - chuda ryba morska. Polecany odchudzającym się, na lekkostrawnej diecie. Ma mało cholesterolu.   Szprotki - są dość tłuste. Jedzone wraz z ośćmi, np. z puszki, są bardzo dobrym...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...i posypany oregano. Ten sam ser może występować w innej postaci: panierowany w tartej bułce i usmażony na oliwie. A obok niego pojawią się grillowane (sti sthara) kawałki bakłażana (melitzana) lub(...) delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...

  • smażona rybka z sosem na bazie passaty,mascarpone i oliwy z oliwek,delikatna w smaku,podkręcona lekko podsmażoną cebulką...takie zimowe jeszcze danie...ale u progu wiosny...niebawem ;-)

  • Świetne rozwiązanie, jeśli masz ochotę na rybny obiad. Proponujemy dorsza, z frytkami i zdrową surówką z selera.

  • Usmażyłam za dużo,szkoda było wyrzucić ,zrobiłam w zalewie. Bardzo smaczna rybka,polecam:)

Artykuły na temat: dorsz smażony rozmaryn
  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”. Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem...

  • Ryba rybie nierówna

    ...posypmy ją ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem czy czosnkiem. Gotowe panierowane produkty rybne mają sporo mąki, cukru, soli, polepszaczy smaku, tłuszczów trans(...) serca i cukrzycą. Dorsz - chuda ryba morska. Polecany odchudzającym się, na lekkostrawnej diecie. Ma mało cholesterolu. Szprotki - są dość tłuste. Jedzone wraz z ośćmi, np. z puszki, są bardzo...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • A na talerzu maj

    ...roślinnego, łyżka suszonego tymianku, łyżeczka suszonego majeranku, gałązka rozmarynu, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanej bazylii, pół(...) i roszponkę ułóż w miseczkach, dodaj rybę, jajka i po łyżce serka. Każdy sam powinien smarować serkiem warzywa i doprawić sałatę solą i pieprzem. Dorsz na zielonej soczewicy Dla 6 osób...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Odchudzające nowalijki

    ..., ziołowej. Nie dosalaj ani nie dosładzaj potraw. Unikaj dań smażonych oraz tłustych sosów. Stosuj dietę przez 4-8 tygodni. Możesz powtarzać ją kilka razy w roku. To warto jeść: Buraki - Dostarczają(...) możesz jeść podczas diety Chude mięso i ryby: cielęcina, drób bez skóry, dorsz, pstrąg. Są bogatym źródłem białka. Nabiał: chudy twaróg, mleko, fermentowane przetwory mleczne. Dostarczają głównie...

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...

  • Smaczne i zdrowe

    .... Ryby doskonale smakują też na zimno. W 100 g ryb jest 70-200 kcal. Bardzo tłuste są śledzie i łosoś. Jeżeli odchudzasz się, sięgnij raczej po solę, pangę, dorsza, mintaja, morszczuka lub flądrę. Filet z łososia w ziołach Składniki (4 porcje): - 80 dag łososia (filet) - łyżka soku z cytryny - łyżka przyprawy do ryb - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - po dwa pęczki koperku, rozmarynu...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...